SVEČANO EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA SVETKOVINU USKRSA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 4. travnja 2021. godine, u 7.00 sati, upriličen je uskrsni blagoslov jela, koji se već tradicionalno vrši na Kalvariji. Jelo je blagoslovio srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović. Iako su bili rani jutarnji sati, vjerni puk se okupio kako bi i ovim načinom zatražili blagoslov Uskrsnuloga, za sebe i svoje obitelji.

VAZMENO BDIJENJE I VELIKA SUBOTA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliku Subotu, 3. travnja 2021. godine, obrede Vazmenog bdijenja, u srijemskoj prvostolnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 20.00 sati, predvodio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

OBREDI VELIKOG PETKA U SRIJEMSKOJ KATEDRALI SVETOG DIMITRIJA, ĐAKONA I MUČENIKA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U petak, 2. travnja 2021., u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici, obredima Velikoga petka, okupljeni vjernici su se prisjetili Žrtve Isusa Krista koju je podnio za nas ljude i za naše spasenje.

MISA VEČERE GOSPODNJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliki četvrtak, 1. travnja 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 19.00 sati, proslavljena je u Srijemskoj Mitrovici, u crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, Misa Večere Gospodnje. Euharistijsko slavlje je predslavio prelat i srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović.

MISA VEČERE GOSPODNJE U LAĆARKU

LAĆARAK (TU) – 1. travnja 2021. godine, u 17.00 sati, svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je Misa Večere Gospodnje u rimokatoličkoj župi Sveta Ana, Majke BDM u Laćarku.

Vijesti

SVEČANO EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA SVETKOVINU USKRSA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

05. travanj 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 4. travnja 2021. godine, u 7.00 sati, upriličen je uskrsni blagoslov jela, koji se već tradicionalno vrši na Kalvariji. Jelo je blagoslovio srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović. Iako su bili rani jutarnji sati, vjerni puk se okupio kako bi i ovim načinom zatražili blagoslov Uskrsnuloga, za sebe i svoje obitelji.

 

 

 

 

 

U 10.30 sati msgr. Đuro Gašparović, srijemski biskup, predslavio je u srijemskoj prvostolnici Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici, svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje. Euharistijsko slavlje je predslavio u  zajedništvu s prelatom, mons. Eduardom Španovićem, župnikom srijemskomitrovačkim. Euharistijsko slavlje je započelo svečanom procesijom, te svečanom uskrsnom pjesmom, što je od samog početka istaknulo veličinu i značenje započetog euharistijskog slavlja.

Svojim veličanstvenim pjevanjem slavlje je uzveličao župski i katedralni župski zbor Sveta Cecilija, pod ravnanjem voditeljice zbora i katedralne orguljašice s. Cecilije Tomkić. Kao i svih prijašnjih godina, članovi župskog i katedralnog zbora su se potrudili uzveličati euharistijsko slavlje opusom pjesama koje su vjernicima već poznate, kao i proširenjem glazbenog repetoara.

Osobitost župe je široki opus uskrsnih pjesama koje su komponirali srijemskomitrovački orguljaši. U tome se ogleda kvaliteta, te bogatstvo pjevanja.

U prigodnoj homiliji, obraćajući se okupljenim vjernicima, msgr. Đuro Gašparović je podsjetio na veličinu i svetost dana i događaja koji slavimo, te istaknuo važnost žive vjere, na koju smo, po Uskrsnuću pozvani.

Homiliju donosimo u cijelosti:

Draga braćo i sestre!

Ovo je dan kada slavimo Isusovo uskrsnuće, Uskrsnuće Pobjednika nad smrću i našeg Otkupitelja. Ovim događajem On nas spašava od grijeha i smrti.

Uskrs je svakako najveći blagdan za kršćanina, a tako i slavlje spasenja svega stvorenja.

Danas nam evanđelje po Ivanu govori o Isusovoj pobjedi, o Isusovom uskrsnuću. Govori nam o dvojici učenika, o Petru i Ivanu, koji su trčali na grob. Oni još nisu spoznali da Isus ima uskrsnuti od mrtvih. No Isus je uskrsnuo, jer ljubljeni učenik Ivan, ulaskom u grob, vidje i povjerova.

Tako je poruka današnjeg evanđelja velika radost. Zato se kao vjernici radujemo današnjem Isusovom uskrsnuću, koje je i naša pobjeda, pobjeda kršćanstva i pobjeda Kristovih vjernika.

Današnji blagdan Uskrsa govori nam o radosti koju trebamo nositi u svojim srcima. To je radost zbog Isusove pobjede nad tamom, pobjede nad zlom, pobjede nad sotonom, pobjede nad grijehom. Uskrsnuće je pobjeda koja je nama otvorila pristup Ocu po Sinu. Svaka nedjelja je spomen Isusova slavnog uskrsnuća, svakih sedam dana mi slavimo svoje oslobođenje od grijeha. No blagdan Uskrsa posebno nas je preko Velikog četvrtka, petka i subote pripremio za navještaj radosne vijesti – Isus je živ i danas.

Današnji blagdan govori o radosti onih koji su povjerovali, a ta radost treba ostati u našim srcima u sve dane, ne samo danas. Stoga je potrebno svoju dušu pripremiti za aktivnost svih ovih sedam dana u uskrsnom tjednu, a i svih dana našega života a ne samo u nedjelju, kada slavimo Uskrsnuće Isusovo.

Vjerovati u uskrsnuće i ostati u radosnom ozračju kroz čitav tjedan, nije lako, ali ukoliko se čovjek oslanja na nedjeljno slavlje uskrsnuća Gospodnjeg, radost ostaje u srcu. No to nije moguće bez vjere u uskrsnuće, vjere u Sina Božjega, Isusa Krista. Bez vjere u Krista, ne može se ni razumjeti uskrsnuće. Bez vjere u njega i vjere njemu i njegovoj riječi i njegovu životu, ostaje samo sumnja, jad, muka, tuga i tisuće uzaludnih pitanja za koje nema valjanih odgovora.

Onaj tko ima milost vjere, ne traži dokaze uskrsnuća. Poput ljubljenog učenika Isusova, Ivana, vjeruje u Božju svemoć nad svim stvorenjima. Ivan je u duši imao milost i svjetlo, pa je shvatio i prihvatio stvarnost koju je zatekao kod Isusova groba.

Evanđelist nam donosi opis kako dvojica trčahu na grob, Petar i Ivan. Petar ima najveći autoritet među apostolima, on je Stijena. Njega Ivan iz poštovanja čeka pred grobom i prije njega ne želi ući. Ivan je ljubljeni učenik Isusov, onaj koji jedini povjerova, iako još nije upoznao Pisma. Ivan je slika vjernika koji ne traži dokaze, on poznaje svog Učitelja, i vjeruje u njegovo obećanje o uskrsnuću. Poznajemo li mi svog Učitelja dovoljno, ili i nama trebaju dokazi da je zaista uskrsnuo?   

Danas, na blagdan Kristova uskrsnuća i našega spasenja, potrebno je pronaći sebe u jednom od dvojice Isusovih učenika. Jesam li ja Petar, koji ne shvaća Božji plan spasenja i nakon podosta vremena provedenog s Isusom?

Petar je, bez sumnje, volio Isusa, ali bio je previše zaokupljen zemaljskim brigama, što mu je priječilo spoznati Otajstvo spasenja.

Ivanova vjera je vjera u uskrsnuće. Imam li ja vjere da me zaista čeka uskrsnuće, ili ostajem ravnodušan i zbunjen u odgovoru na ovo pitanje?

Ako se kolebam i ne vjerujem u Isusovo uskrsnuće, ili mislim kako je to nemoguće, onda moja vjera nije čvrsta. Kako ću svoju vjeru osnažiti? Kako se obratiti od nevjere?

Upravo vlastitim stavom izvršavanja svega onog što mi je Gospodin ostavio u svojim zapovijedima. I to krenuvši od najmanjih stvari, poput Ivana, koji se znao savladati i onda kada ga je narav vukla u suprotno. Pobijediti sebe i svoje sumnje. Moramo pobijediti vlastite želje, vlastite strahove i ostati vjeran u malom kako bismo zadobili veliki uspjeh i plodove Uskrsa. Na to smo danas pozvani, dragi vjernici. Budemo li nasljedovali Ivana, ljubljenog učenika, koji je primjerom pokazao svoju veličinu, zaista ćemo s Kristom biti razapeti, ali i s Kristom i uskrsnuti na vječni život.

Nakon svečanog euharistijskog slavlja i čestitki koje su uputili biskup i župnik, vjernici su se okupili u župskom dvorištu kako bi i kroz međusobne čestitke podijelili radost ovog velikog i svetog dana.

Ivica Zrno

VAZMENO BDIJENJE I VELIKA SUBOTA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

03. travanj 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliku Subotu, 3. travnja 2021. godine, obrede Vazmenog bdijenja, u srijemskoj prvostolnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 20.00 sati, predvodio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

Od ranog jutra, u dvorištu prvostolne crkve okupili su se Čuvari Božjeg groba i započeli sa stražom kod Božjeg groba, što se nastavilo do vazmenog bdijenja. Straža se, kod Božjeg groba izmjenjuje svakih 20 minuta, predvođena tzv. razvodnikom straže. Za primijetiti je da se mladići veoma rado odazivaju na stražarenje kod Božjeg groba, a sve je veća pojava straže u generacijskog nasljeđa. U ovom trenutku postoji aktivni stražari od pradjeda do praunuka, a sve je veća pojava da se stražarenje otac prenosi na sina.

Obredi Vazmenog bdijenja su započeli Službom svjetla, tj. blagoslovom novog ognja. U crkvi su ugašena sva svjetla, dok je mons. Eduard Španović blagoslovio oganj kojim je upaljena uskrsna svijeća. Kako je propisano, prvi dio obreda je upriličen u svetištu crkve.

Hvalospjev uskrsnoj svijeći – Exultet otpjevao je srijemskomitrovački župnik, mons Španović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon hvalospjeva je uslijedila Služba riječi u kojoj su se izmjenjivali čitači.

Za vrijeme pjevane Slave, mons. Eduard Španović je iznio kip Uskrsnuloga Krista, te zatvorio Isusov grob koji su od Velikog petka do tog trenutka čuvali mladići i muškarci odjeveni u narodne nošnje – čuvari Božjega groba.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon pjevane Slave i navještaja Evanđelja, u prigodnoj homiliji, mons. Eduard Španović je podsjetio vjerni puk da je Kristovo Uskrsnuće temeljno Otajstvo naše vjere.

Što možemo ili trebamo reći u ovoj noći? Ova noć nas poziva na proslavu Kristova Uskrsnuća. Pokazuje nam put Kristovog slavnog Uskrsnuća. Poziva nas da budemo učesnici Kristova slavnog Uskrsnuća. Za vjernika nema radosnije poruke od poruke Uskrsnuća. Isus Ustaje iz groba i pruža nam nadu novoga života. Svatko tko želi biti dionik nade, nužno će čuti Kristov glas. Noć Uskrsnuća daje nam nadu da smrt nema posljednju riječ. Ta riječ je u Božjim ustima i poručuje nam da se nemamo čega bojati. Krist je pobijedio tamu, smrt i grijeh. Njegovo slavno Uskrsnuće snažna je poruka svakom vjerniku da se ne obeshrabri, nego da hrabro hodi Kristovim putem, poručio je mons. Eduard Španović.

Nakon homilije uslijedila je Krsna služba. Mons. Eduard Španović je blagoslovio vodu u zdencu.

Slavlje vazmene noći je nastavljeno Euharistijskom službom. Na koncu euharistijskog slavlja, mons. Eduard Španović čestitao je svim vjernicima najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

Nakon obreda Vazmenog bdijenja, u župnoj je dvorani blagoslovljeno jelo, što je nastavljeno međusobnim radosnim čestitanjem najvećeg kršćanskog blagdana.

Za primijetiti je i pohvaliti da su sva tri dana vazmenog Trodnevlja posjećena velikim brojem vjernika, ali Velika Subota u najvećem broju, što je svjedočanstvo svijesti vjernika o važnosti Vazmenog bdijenja u najsvetijoj noći, te događaja spasenja.

Tekst: Ivica Zrno

Fotografije: Luka Žurovski

OBREDI VELIKOG PETKA U SRIJEMSKOJ KATEDRALI SVETOG DIMITRIJA, ĐAKONA I MUČENIKA

02. travanj 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U petak, 2. travnja 2021., u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici, obredima Velikoga petka, okupljeni vjernici su se prisjetili Žrtve Isusa Krista koju je podnio za nas ljude i za naše spasenje.

Obrede je msgr. Đuro Gašparović, biskup srijemski, uz sudjelovanje mons. Eduarda Španovića, župnika srijemskomitrovačkog i vlč. Ivice Zrno, župnika u Laćarku.

Kako je predviđeno, Obred je započeo u šutnji, klečanjem ispred oltara i molitvom. Zatim je uslijedio navještaj Božje Riječi. pročitan je predviđeni odlomak iz Knjige proroka Izaije, te odlomak Poslanice Hebrejima. Nakon pjevanog navještaja Evanđelja po Ivanu, msgr. Đuro Gašparović se obratio okupljenim vjernicima.

Ovaj obred Velikoga petka ne predviđa slavljenje svetih otajstava, ali je zato u središtu večerašnjih obreda otajstvo svetoga križa koji je postao sredstvo pobjede nad zlom koje se nadvilo i nadvija se nad čovječanstvo. Doista najveće zlo koje se moglo dogoditi čovjeku moglo je biti da, uklanjajući Krista Gospodina, ukloni potpuno Boga iz svoje sredine.

Stoga dok večeras iskazujemo počast križu na kojem je Gospodin bio raspet i podnio muku, prisjetimo se događaja tog petka kad je on položio svoj život za spas čovječanstva. Isusova smrt nije bila usputni nesretni slučaj, niti je bila smrt prouzročena ljudskom pogreškom i pravosudnom zabunom, nego je prije svega riječ bila o unaprijed smišljanom planu zlih umova. Glavarima svećeničkim i starješinama narodnim je smetala prisutnost Božjeg Pravednika koji je izrekao istinu u lice onima koji su glumili pravednike i istinoljupce. Njegov govor o Bogu im se nije sviđao. Boljelo ih je kad im je ukazivao nedostatke i propuste pred Bogom i pred narodom, te su ga zato htjeli lažima ušutkati, misleći da se Božjoj Istini mogu zatvoriti usta nasiljem.

No Bog nije dopustio da laž pobijedi istinu, da Otac laži pobijedi Sina Božjega, Očevu Istinu. A križ koji je trebao poslužiti kao sredstvo gušenja istine, postaje najvećim znakom istine o Bogu i čovjeku. Zato je križ Gospodinov pred kojim večeras zastajemo trenutak istine za cijelo čovječanstvo, jer se u njemu ogleda istina ljudskog grijeha i laži, koja ga je i zamislila kao vlastito oruđe. No podići svoga Sina na križ, Otac nebeski nam stavlja pred oči vječnu i neopozivu Istinu Božju. Križ postaje sredstvo da se Božja istina uzdigne i da svakome postane vidljiva, a napose da očituje zle namisli ljudske, pune opačine i laži. Križ je znak pobjede nad lažima što ih grijeh izmišlja i širi u našim dušama kad promiče pogubnost zavodljivosti.

Neka i nama večeras ovo sveto ozračje i nijema tišina križa ostanu svjedočanstvo istine, čiji je najglasniji govor upravo križ Gospodinov. On je najveća prekretnica u povijesti čovječanstva, te se držimo njegove uzvišene ljepote, držimo se njegove nijeme istine, koja nas oslobađa i izgrađuje da budemo istinoljubiv naraštaj kojem je križ središte i polazište po kojem je Gospodin Isus posvjedočio za istinu. Budimo od istine i poslušajmo glas Gospodinov, te ovu i ovakvu istinu naviještajmo na spasenje sebi i drugima, poručio je msgr. Đuro Gašparović.

Nakon homilije, uslijedila je sveopća molitva u kojoj se molilo za svetu Crkvu, Papu, vjernike, katekumene, za jedinstvo kršćana, Židove, one koji ne vjeruju u Krista, one koji ne vjeruju u Boga, za državne poglavare i ljude u potrebi.

Uslijedio je veoma dirljiv trenutak unošenja i otkrivanja Križa u prirodnoj veličini, uz riječi Evo drvo križa na kom je visio Spas svijeta, na što su okupljeni vjernici odgovarali Dođite, poklonimo se!

Nakon otkrivanja križa, vjernici su se križu klanjali sa svojih mjesta i na taj su način iskazali štovanje Kristovom Križu i Žrtvi koju je On za nas podnio. Ove godine je, zbog pandemijske situacije ispušten dio ljubljenja križa.

I ove godine su bili aktivni Čuvari Isusova groba. Kao i prethodnih godina, mladići i muškarci su se obukli u hrvatske narodne nošnje, te su na veoma dojmljiv način unijeli križ, držali ga za vrijeme otkrivanja, te postavili na već predviđeno mjesto ispred oltara. Tradicija čuvara i čuvanja Isusova groba veoma je dugo živa među vjernicima srijemskomitrovačke župe.

Nakon obreda pričesti, mons. Eduard Španović je otvorio Isusov grob, a mladići i muškarci u hrvatskim narodnim nošnjama, tj. čuvari Isusova groba, preuzeli su čuvanje groba sve do subote navečer, do Vazmenog bdijenja, što je dodatno svjedočanstvo ove lijepe tradicije.

Nakon obreda Velikog petka, mladi župe su se uputili u župske prostorije gdje su zajednički pogledali film Pasija.

Tekst: Ivica Zrno

Fotografije: Luka Žurovski

MISA VEČERE GOSPODNJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

01. travanj 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliki četvrtak, 1. travnja 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 19.00 sati, proslavljena je u Srijemskoj Mitrovici, u crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, Misa Večere Gospodnje. Euharistijsko slavlje je predslavio prelat i srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović.

Govoreći o veličini Kristova dara, mons. Eduard Španović je prvenstveno istaknuo obilje darova koje smo već primili od Gospodina, a među svim darovima se ističe Presveta Euharistija, kao najdragocjeniji dar.

 

 

 

 

Jeste li ikada razmišljali o veličini darova koje smo veš primili. Ovdje na osobit način govorimo o obilju darova koje smo primili od Boga. Život, zdravlje, zemlja,… sve nam je to Bog darovao i ništa od toga nismo zaslužili. Promislimo sada malo o daru Euharistije. To je onaj najljepši dar koji nam Gospodin daje, a ustanovu toga dara slavimo upravo u ovoj noći. Ne smije nam biti teško zahvaliti na tome daru. Najbolja zahvala je naš praktični vjernički život. Stoga je pred nama odgovorna zadaća življenja u svijetlu ovoga Božjeg dara. Upravo ovdje se trebamo pokazati kao ljudi koji znaju zahvaliti, poručio je mons. Eduard Španović.

Ovogodišnji spomen Isusove Posljednje večere je, zbog epidemioloških mjera, isključio redoviti obred pranja nogu. Predslavitelj je, govoreći o tome istaknuo kako nam ova godina donosi određene specifičnosti u obrednom smislu, ali to ne znači da naš život ne treba biti u svijetlu ove Kristove poniznosti.

Liturgijsko slavlje animirao je župni i katedralni zbor pod ravnanjem katedralne orguljašice s. Cecilije Tomkić.

Nakon svete Mise, Presveti Oltarski Sakrament je prenesen na pokrajnji oltar te je upriličena Getsemanska ura. Kroz prigodne tekstove i pjesme, okupljeni vjernici su u najdubljoj pobožnosti razmatrali Kristov boravak u vrtu, te su kroz svetopisamske citate imali priliku razmišljati o cjelokupnom događaju Kristova boravka u Maslinskom vrtu.

Ivica Zrno

MISA VEČERE GOSPODNJE U LAĆARKU

01. travanj 2021.

LAĆARAK (TU) – 1. travnja 2021. godine, u 17.00 sati, svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je Misa Večere Gospodnje u rimokatoličkoj župi Sveta Ana, Majke BDM u Laćarku.

Euharistijsko slavlje je predslavio župnik vlč. Ivica Zrno.

U prigodnoj homiliji, vlč. Ivica Zrno je istaknuo da okupljeni oko Stola Gospodinova na ovaj sveti dan imamo privilegiju slaviti dar neizmjerne ljubavi Isusa Krista. Razmatrajući događaj Velikoga četvrtka razmatramo događaj kojem su bili prisutni apostoli, te događaj kojim smo, u isto vrijeme i mi danas obilježeni. Radi se o događaju Euharistije. Radi se o neizmjernom daru koji nam daruje sam Krist Gospodin. Radi se o nebeskom daru koji je povjeren nama ljudima na čuvanje i štovanje. Upravo iz toga dara možemo iščitavati Ljubav samoga Boga. Otajstvo Euharistije povjereno je čovjeku i sada je na nama pokazati koliko cijenimo to Otajstvo. Iz svega trebamo vidjeti Božje povjerenje prema nama ljudima. Znajmo to povjerenje cijeniti i svojim životom opravdati, poručio je vlč. Ivica Zrno.

Na koncu euharistijskoga slavlje, uz pridržavanje svih mjera, Svetootajstvo je preneseno u sakristijski dio.

Ivica Zrno

MISA POSVETE ULJA U SRIJEMSKOJ BISKUPIJI

01. travanj 2021.

PETROVARADIN (TU) – Misu posvete ulja u crkvi Sveti Juraj, mučenik u Petrovaradinu, na Veliki četvrtak 1. travnja 2021. godine, u 10.30 sati, predslavio je srijemski biskup, msgr. Đuro Gašparović. Uz biskupa su suslavili dijecezanski svećenici koji djeluju na području Srijemske biskupije.

Svećenici su tijekom mise obnovili svoja svećenička obećanja dana na ređenju, a biskup Đuro Gašparović posvetio je krizmeno ulje, te blagoslovio bolesničko i katekumensko ulje koje je poslije odneseno na župe kako bi ih svećenici cijele godine, do idućeg Velikog Četvrtka, koristili za dijeljenje sakramenata.

U prigodnoj homiliji, msgr. Đuro Gašparović je istaknuo:

Draga braćo svećenici. Danas, na Veliki četvrtak, slavimo događaj ustanovljenja sakramenta Svete Euharistije, događaj ustanovljenja svećeničkog reda i dan  proglašenja Isusove nove zapovijedi ljubavi: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“ (Iv 13,34). Danas se prisjećamo kako je Isus preoblikovao židovsku Pashu u Pashu Novog saveza.

Ovim obraćanjem želio bih iznijeti nekoliko činjenica, ohrabrenja i poticaja za svakoga od nas ovdje nazočnih kako svećenika tako i Kristovih vjernika laika.

Draga subraćo u svećeništvu, danas vas želim prije svega podržati i ohrabriti u vršenju vaše svećeničke službe. Ako što više budemo djelovali u plodnom zajedništvu među sobom, to ćemo se lakše moći suočavati s teškoćama našega vremena. Zato budimo jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajmo jedni drugima, kao što i Bog u Kristu nama oprosti.

S ovoga mjesta, kao vaš biskup, odajem vam priznanje za vašu svećeničku i posebno župnički službu i svjedočenje, za svakidašnje predanje i vašu požrtvovnost kojom se iz dana u dan posvećujete svojim župnim i vjerničkim zajednicama ili drugom poslanju koje u ime Crkve vršite. Ostanite budni u molitvi i u duhovnom životu da biste mogli plodonosno vršiti svoje služenje  naučavajući, posvećujući i vodeći sve koji su povjereni vašoj pastirskoj brizi.

U nastavku homilije se je obratio i nazočnim vjernicima:

I dok u ovoj euharistiji zajedno s vama zahvaljujemo Bogu na bezbrojnim dobročinstvima, molim vas i potičem da molite za svoje svećenike i za mene, svoga biskupa. Vrijeme u kojemu živimo je puno izazova. Međutim, ukoliko ćemo svi zajedno gledati novim, Isusovim pogledom, jedni druge, a onda zajedno i događanja u ovome svijetu, onda ćemo znati i moći odgovoriti na sve izazove s kojima se susrećemo. Potičem vas da molite i za nova duhovna zvanja u našoj Srijemskoj biskupiji, kako bi uvijek bilo onih koji će živjeti za Gospodina i naviještati i izgrađivati njegovo Kraljevstvo. Neka ova euharistija bude izvorom snage našega zajedništva i naše trajne opredijeljenosti živjeti za Krista, njegovo Kraljevstvo i Crkvu.

Kako je Veliki Četvrtak i svećenički dan, nakon Euharistijskog slavlja svećenici su se okupili u blagovaonici biskupske rezidencije u Petrovaradinu, gdje su zajedničkim objedom zaključili susret svećenika.

Ivica Zrno