SVEČANO EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA SVETKOVINU USKRSA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 4. travnja 2021. godine, u 7.00 sati, upriličen je uskrsni blagoslov jela, koji se već tradicionalno vrši na Kalvariji. Jelo je blagoslovio srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović. Iako su bili rani jutarnji sati, vjerni puk se okupio kako bi i ovim načinom zatražili blagoslov Uskrsnuloga, za sebe i svoje obitelji.

VAZMENO BDIJENJE I VELIKA SUBOTA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliku Subotu, 3. travnja 2021. godine, obrede Vazmenog bdijenja, u srijemskoj prvostolnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 20.00 sati, predvodio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

OBREDI VELIKOG PETKA U SRIJEMSKOJ KATEDRALI SVETOG DIMITRIJA, ĐAKONA I MUČENIKA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U petak, 2. travnja 2021., u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici, obredima Velikoga petka, okupljeni vjernici su se prisjetili Žrtve Isusa Krista koju je podnio za nas ljude i za naše spasenje.

MISA VEČERE GOSPODNJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliki četvrtak, 1. travnja 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 19.00 sati, proslavljena je u Srijemskoj Mitrovici, u crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, Misa Večere Gospodnje. Euharistijsko slavlje je predslavio prelat i srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović.

MISA VEČERE GOSPODNJE U LAĆARKU

LAĆARAK (TU) – 1. travnja 2021. godine, u 17.00 sati, svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je Misa Večere Gospodnje u rimokatoličkoj župi Sveta Ana, Majke BDM u Laćarku.

CRKVENI GOD U ČEREVIĆU

20. ožujak 2021.

Vjernici župe Sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije u Čereviću svoga su zaštitnika  proslavili u petak, 19. ožujka 2021., svetom Misom u 11.00 sati.

ČEREVIĆ (TU) – Misno slavlje predvodio je vlč. Ivica Živković, župnik u Hrtkovcima, a u koncelebraciji su bili vlč. Ivica Čatić, župnik u Rumi, vlč. Nikica Bošnjaković, župnik u Šidu i župnik domaćin vlč. Zdravko Čabrajac.

Od Boga odabran

Predsjedatelj slavlja, vlč. Ivica Živković, u homiliji je podsjetio vjernike na ulogu sv. Josipa u Isusovom životu, mada Evanđelje vrlo malo govori o njemu. Iako nije štovan u prvim kršćanskim vremenima, nego tek od Srednjega vijeka i to uglavnom u redovničkim krugovima, to ne umanjuje njegovu veliku ulogu u životu Sina Božjeg.

Isus ga je kao oca štovao i bio mu poslušan. Kao što je Blažena Djevica Marija odabrana među ženama, tako je sv. Josip odabran među ljudima da zove sinom Boga, koji je sve iz ničega stvorio. Bio je određen i da pred svijetom sačuva čast i dostojanstvo Marijino, koja je imala roditi Sina Božjega snagom Duha Svetoga…

Sveti Josip je odabran od Boga da bude poočim Sina Božjega, Njegov hranitelj i čuvar Svete obitelji. Makar nije bio tjelesni otac djeteta Isusa, nego samo zakonski, ipak Isusa prihvaća s ljubavlju i brigom, više nego i jedan otac rođeno dijete. S puno nježnosti je sv. Josip čuvao maloga Isusa, a da ga zaštiti vodio ga je čak u Egipat, kazao je vlč. Živković.

Zaštitnik sretne smrti

Propovjednik je u nastavku podsjetio vjernike i da je sv. Josip zaštitnik sretne smrti, te ispričao iskustvo jednoga biskupa u misijama.

Biskup je slučajno potražio prenoćište u jednoj kući, u kojoj je čovjek umirao, a koji se cijeli život molio sv. Josipu za sretnu smrt. Kćer umirućega bila je žalosna što će joj otac umrijeti bez Sakramenata i bez svećenika, a onda se sv. Josip pobrinuo da im biskup navrati u kuću, i njenoga oca pripravi za odlazak.

Sveta Crkva vjeruje da je sv. Josip zaštitnik sretne smrti te vjernike potiče da se mole sv. Josipu kao zagovorniku umirućih. Sveti Josip imao je veliku milost u času svoje smrti, jer je umro na rukama Isusa i Marije. Otada je postao pomoćnik na smrtnome času svakom kršćaninu koji mu se iskreno utječe. Neka sv. Josip bude zaštitnik naših obitelji i neka nas vodi u sretnu smrt, zaključio je vlč. Živković.

Župnik domaćin vlč. Zdravko Čabrajac se na kraju slavlja zahvalio prisutnim svećenicima, osobito predsjedatelju, kao i vjernicima, koji su, unatoč situaciji imali hrabrosti doći i proslaviti svoga nebeskoga zaštitnika. Posebnu zahvalu uputio je  zboru koji je uljepšao misno slavlje. Nakon svete Mise vjernici su ostali na kratkom druženju uz poštivanje epidemioloških mjera.

Tekst: Ana Hodak/Ivica Zrno

Fotografije: Ana Hodak