SVEČANO EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA SVETKOVINU USKRSA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 4. travnja 2021. godine, u 7.00 sati, upriličen je uskrsni blagoslov jela, koji se već tradicionalno vrši na Kalvariji. Jelo je blagoslovio srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović. Iako su bili rani jutarnji sati, vjerni puk se okupio kako bi i ovim načinom zatražili blagoslov Uskrsnuloga, za sebe i svoje obitelji.

VAZMENO BDIJENJE I VELIKA SUBOTA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliku Subotu, 3. travnja 2021. godine, obrede Vazmenog bdijenja, u srijemskoj prvostolnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 20.00 sati, predvodio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

OBREDI VELIKOG PETKA U SRIJEMSKOJ KATEDRALI SVETOG DIMITRIJA, ĐAKONA I MUČENIKA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U petak, 2. travnja 2021., u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici, obredima Velikoga petka, okupljeni vjernici su se prisjetili Žrtve Isusa Krista koju je podnio za nas ljude i za naše spasenje.

MISA VEČERE GOSPODNJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliki četvrtak, 1. travnja 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 19.00 sati, proslavljena je u Srijemskoj Mitrovici, u crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, Misa Večere Gospodnje. Euharistijsko slavlje je predslavio prelat i srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović.

MISA VEČERE GOSPODNJE U LAĆARKU

LAĆARAK (TU) – 1. travnja 2021. godine, u 17.00 sati, svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je Misa Večere Gospodnje u rimokatoličkoj župi Sveta Ana, Majke BDM u Laćarku.

DUHOVNA OBNOVA ZA SVEĆENIKE SRIJEMSKE BISKUPIJE – OŽUJAK 2021.

22. ožujak 2021.

PETROVARADIN (TU) – U ponedjeljak, 22. ožujka 2021., Ured za duhovnu formaciju svećenika Srijemske biskupije, na čelu s preč. Berislavom Petrovićem, organizirao je mjesečnu duhovnu obnovu za svećenike Srijemske biskupije i redovnike koji djeluju na području Srijemske biskupije.

Duhovnu obnovu je predvodio o. Marijan Steiner, isusovac koji je trenutno na službi u Beogradu.

Duhovna obnova je započela okupljanjem i doručkom do 10.00 sati, a nakon toga je uslijedio službeni dio duhovne obnove koji je započeo molitvom trećeg časa. Nakon molitvenog djela, okupljenim svećenicima se, u ime organizatora, obratio preč. Berislav Petrović, pozdravljajući voditelja duhovne obnove, kao i sve okupljene svećenike sa željom da i ova duhovna obnova bude donese obilje duhovnih plodova koji će nas osnažiti na hodu prema proslavi Kristova Uskrsnuća.

Predvoditelj duhovne obnove, o. Marijan Steiner pozdravio je okupljene svećenike, te se ukratko predstavio. Uvodnim riječima je, također, dao kratki impuls vezan uz duhovni susret i njegovo odvijanje. Obzirom da je korizmeno vrijeme, te da se svakim danom sve intenzivnije pripremamo za svetkovanje Vazma, najprikladnije je govoriti o križu i njegovu značenju za vjernički život.

Naš je vjernički život uvelike obilježen križem Kristovim. Niti ga možemo zamisliti bez križa, niti ga možemo odvojiti od križa. Kada razmišljamo o vjeri, bez križa ne ide. Vjeru stalno treba obnavljati, zalijevati da se ne osuši, da ne postane suha, besplodna. Tu nam uvelike pomaže križ. Cijelim životom, ali osobito kroz ovo vrijeme trebamo se trajno vježbati kako bismo bili što sličniji Kristu. I opet dolazimo do zaključka da bez križa ne ide.

Pogledajmo malo bolje o čemu nam govori ovo sveto vrijeme Korizme – pokora, obraćenje, popravljanje. Zato i možemo reći da smo u Korizmi više vezani za križ, muku i patnju. Smisao svega nije da se mučimo. Sve to treba promatrati u drugačijem svijetlu – ne smijemo se zadovoljavati s prosječnim, nego je potrebno uvijek težiti za višim.

U našim ljudskim životima trebamo iščitati realnost življenja, čak štoviše primijetiti životnu napetost između pripadati Bogu i robovati grijehu. A križ nam je jasna poruka o pripadanju Bogu. Križ nije lagan i tko ga želi nositi, tko želi Bogu pripadati mora biti svjestan da nije dovoljno imati vjeru u Boga nego je potrebno imati iskustvo Boga u svom životu. I to nas opet dovodi do križa. Zašto je važno iskustvo Boga? Jedino Bog može ispuniti sve praznine ili dubine mog života.

Ovdje bismo mogli govoriti o 3 različita križa koja stoje na Kalvariji. To je neotkupljeni križ, otkupljeni križ i otkupiteljski križ. Neotkupljeni križ je redovito taman. To je onaj lijevi razbojnik. Otkupljeni križ je u svijetlu, to je onaj desni razbojnik koji se pokajao. Otkupiteljski križ je križ Isusa Krista bez kojega bi za oba razbojnika udaljenost od Boga bila neizbježna, neke su od misli koje izrekao je o. Marijan Steiner pred okupljenim svećenicima.

Nakon voditeljevog izlaganja, svećenici su imali priliku izreći svoje razmišljanje ili dati opasku na neki od dijelova izlaganja, nakon čega je uslijedila zajednička molitva.

Ivica Zrno