PROSLAVA 300 GODINA OBNOVE ŽUPE „UZNESENJE BLAŽENE DJEVICE MARIJE“ ZEMUN

ZEMUN (TU) – U nedjelju, 19. rujna 2021., u crkvi Uznesenje Blažene Djevice Marije u Zemunu, slavljena je svečano euharistijsko slavlje povodom proslave 300 godina od obnove rimokatoličke župe Uznesenje Blažene Djevice Marije u Zemunu. Svečano euharijistijko slavlje predslavio je msgr. Đuro Gašparović, srijemski biskup uz suslavljenje msgr. Đure Hranića, nadbiskupa i metropolite đakovačko–osiječke nadbiskupije, msgr. Ivana Ćurića, pomoćnog biskupa đakovačko–osiječke nadbiskupije, msgr. Ilije Janjića, kotorskog biskupa u miru, preč. Joze Duspare, župnika semunskog, kao i drugih svećenika koji su dođli uzveličati ovo velebno slavlje. Svečanom euharistijskom slavlju nazočio je i mons. Simon Piter, tajnik Apostolske Nuncijature u Beogradu.

BLAGOSLOV ŠKOLSKE DJECE NA POČETKU NOVE ŠKOLSKE I VJERONAUČNE GODINE

LAĆARAK (TU) – U nedjelju, 19. 9. 2021., u rimokatoličkoj župi Sveta Ana, majka Blažene Djevice Marije u Laćarku upriličen je blagoslov školske djece i njihovih školski torbi. Svečano euharistijsko slavlje u 11.00 sati slavio je vlč. Ivica Zrno, župnik u Laćarku.

ZAZIV DUHA SVETOGA NA POČETKU NOVE ŠKOLSKE I VJERONAUČNE GODINE

HRTKOVCI/NIKINCI/PLATIĆEVO (TU) – U nedjelju, 19. 9. 2021., u župskim i vejrničkim zajednicama u Hrtkovcima, Nikincima i Platićevu služene su svečana euharistijska slavlja, na kojima je upriličen zaziv Duha Svetoga. Želja i nakana vjernika tih zajednica, na čelu s vlč. Ivicom Živkovićem bila je vjernički obilježiti početak još jedne školske godine.

OBITELJSKI DAN U NOVIM BANOVCIMA

NOVI BANOVCI (TU) – Uvijek nakon blagdane Male Gospe koji je ujedno i crkveni god župe u Novim Banovcima, organizira se obiteljski dan. Tako je bilo i ove godine, u nedjelju, 19. 9. 2021. Ove i nekoliko prijašnjih godina, na poticaj župnika, tu nedjelju se napose pozivaju obitelji na zajedništvo. Sama misna nakana je za blagoslov, sigurnost i mir u obiteljima, kao i molitva za vlastite obitelji, te za one koje su dio ove župne zajednice i mjesta. Velika je potreba podsjetiti se na vrijednosti u kojima trebamo zajednički ustrajati, poruka je ovoga dana i okupljanja, prema riječima župnika, vlč. Dušana Milekića.

PREDAVANJE POVODOM PROSLAVE 300 GODINA OBNOVE ŽUPE ZEMUN

ZEMUN (TU) – U subotu, 18. rujna 2021., održan je još jedan u nizu događaja povodom proslave 300 godina obnove župe Zemun. U dvorani pastoralnog centra zemunske župe održano je tematsko predavanje vezano uz povijest župe. Prisutnoj publici svojim izlaganjima predstavili su se Tanja Grličić, prof. Nikola Škalabrin i preč. Jozo Duspara.

GODIŠNJE ŽUPSKO KLANJANJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

09. rujan 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U srijedu, 8. rujna 2021. se u župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, uz redovita euharistijska slavlja organiziralo godišnje župsko klanjanje. Euharistijska slavlja, koja su bila prema nedjeljnom rasporedu, u 9.30 i 19.00 sati, predslavio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

 

Za vrijeme prijepodnevnog euharistijskog slavlja, mons. Eduard Španović je potaknuo okupljene vjernike na duboku pobožnost prema Presvetom Oltarskom Sakramentu. Među ostalim je istaknuo da se kao djeca radujemo Majčinom rođendanu i da smo se zato i okupili oko dragog lika BDM, No da je danas za našu župu duplo slavlje jer smo se okupili i da počastimo Isusa u najvećoj Tajni naše kršćanske vjere i najvećem Božjem daru Svetoj Euharistiji.

U prigodnoj homiliji je poručio:

Vjerujem da to već znamo ali opet ponovimo – kad se spominjemo svetaca mi slavimo njihov smrtni dan odnosno rođendan za Nebo. Međutim u crkvenom kalendaru imamo i slavimo tri ovozemaljska rođendana. A to su Isusov rođendan kojeg se spominjemo na Božić, dana rođenja Ivana Krstitelja za kojeg je Isus rekao da je najveći rođen od žene i Marijina rođendana. To slavimo danas na Malu Gospu. Isus je sebi izabrao najbolju među nama ljudima da bude zemaljska Majka Njegovog Sina. U Evanđelju smo slušali rodoslovlje Isusa Krista i time nam sveti pisac želi podcrtati da Isus ima svoje mjesto u povijesti čovječanstva. Među svim tim imenima ima veoma dobrih i pobožnih ljudi ali ima i probisvjeta i propalica čime se želi reći da je Isus došao i za pravedne i za grešne. Pogotovo za grešne jer sam Isus kaže :"Ne treba zdravima liječnika nego bolesnima". Josip Njegov poočim je bio iz loze Davidove, a majka Marija od svog začeća "puna milosti". Njih Bog odabire da budu čuvari Njegovog Sina, dok ne ispuni svoje poslanje na Zemlji.

Danas je i dan našeg godišnjeg župnog klanjanja. Došli smo pokloniti se Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Zahvalimo Isusu za primljene darove i pustimo Ga u svoje srce, da vidi naše potrebe i da nam pomogne u našim nevoljama, poručio je mons. Eduard Španović.

Na koncu prijepodnevnog euharistijskog slavlja izložen je Presveti Oltarski Sakrament i ostavljen kako bi se vjernici kroz cijeli dan, u osobnoj pobožnosti mogli doći pokloniti Presvetom Oltarskom Sakramentu, te zatražiti blagoslov za sebe i svoje bližnje.

Kroz cijeli dan, do večernjeg euharistijskog slavlja, vjernici su dolazili u crkvu i u dubokoj pobožnosti izrazili svoje vjerničke osjećaje.

U 18.00 sati, sat vremena prije večernjeg euharistijskog slavlja, organizirano je zajedničko klanjanje za sve župljane. Kroz birane tekstove i pjesme euharistijskog karaktera, vlč. Ivica Zrno je potaknuo okupljene vjernike na trajno štovanje Sakramenta Euharistije. Također je, za istaknuti, kako je ove godine godišnje župsko klanjanje imalo osobitu nakanu molitve za duhovna zvanja. Na koncu zajedničkog klanjanja podijeljen je blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Tekst: Ivica Zrno

Fotografije: Željka Klavžar