LISTOPADSKA DUHOVNA OBNOVA ZA SVEĆENIKE SRIJEMSKE BISKUPIJE

PETROVARADIN (TU) – Na poziv preč. Berislava Petrovića, povjerenika za trajnu duhovnu formaciju svećenika Srijemske biskupije, a u organizaciji Biskupskog Ordinarijata Srijemske biskupije, organizirana je rujanska duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije.

MOLITVENA INICIJATIVA „MILIJUN DJECE MOLI ZAJEDNO ZA JEDINSTVO I MIR“ U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Molitvenoj inicijativi Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir priključila se ove godine i župa Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici. Za djecu osnovnoškolskog uzrasta organizirano je moljenje krunice, kako bi se i ovom molitvom ujedinili sa svom djecom koja mole na istu nakanu.

NEDJELJA ZAHVALNICA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U nedjelju 17. listopada 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 9.30 sati, župljani župe Sveti Dimitrije, đakon i mučenik proslavili su Nedjelju zahvalnicu. Euharistijesko slavlje slavio je župnik mons. Eduard Španović. Iako je Srijemska Mitrovica grad, veliki dio župljana još uvijek ima svoje vrtove u kojima redovito uzgaja plodove zemlje kojima se hrane tijekom godine. Želja i nakana je bila i ovim euharistijskim slavljem iskazati Bogu zahvalnost za sve što su primili iz Njegove očinske ruke.

NEDJELJA ZAHVALNICA U BEOČINU, ČEREVIĆU I SRIJEMSKOJ KAMENICI

BEOČIN/ČEREVIĆ/SRIJEMSKA KAMENICA (TU) – U nedjelju 17. listopada 2021. godine, u župama Sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije u Čereviću, Sveta Barbara, djevica i mučenica u Beočinu i Našašće Svetog Križa u Srijemskoj Kamenici proslavljena je Zahvalna nedjelja. Toga dana su župnik vlč. Luka Ivković i okupljeni vjernici triju župa svečano zahvalili dragom Bogu na svim dobročinstvima i darovima koje čovjek prima u svojem životu, napose plodove njiva, vrtova, voćnjaka i vinograda. Tako je župnik Luka napomenuo da svakog dana trebamo zahvaljivati Bogu za sve što nam daje i daruje, i kad neznamo što reći, jednostavno se zahvaliti jer bez zahvale nema napredovanja u vjeri. Osvrčući se na nedjeljna čitanja protumačio je da svi vjernici, svi ljudi trebaju najprije tražiti Božju slavu i dopustiti da se Bog proslavi u ljudskom životu.

NEDJELJA ZAHVALNICA U NIKINCIMA I PLATIČEVU

NIKINCI/PLATIČEVO (TU) – U nedjelju, 17. listopada 2021., svečanim euharistijskim slavljima, vjernici župe Sveti Antun Padovanski u Nikincima, kao i vjernici filijalne zajednice u Platičevu, proslavili su Nedjelju zahvalnicu. Zahvalili su Bogu za plodove zemlje: sve vrste žitarica, povrće, voće, hranu dobivenu od domaćih životinja, kruh, vino i hostije. Vjernici su u crkvu donijeli sve ono za što su Bogu zahvalni te složili ispred oltara.

GOVOR KARDINALA JOSIPA BOZANIĆA NA SVEČANOJ OBJAVI IMENOVANJA

11. listopad 2021.

ZAGREB (IKA) – Govor potpredsjednika Hrvatske biskupske konferencije zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na objavi imenovanja mons. Fabijana Svaline biskupom koadjutorom u Srijemskoj biskupiji, u četvrtak 7. listopada u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

U ime Predsjednika HBK i biskupa HBK od srca čestitam mons. Fabijanu na ovom imenovanju. Radujemo se što je upravo odavde, iz krila središta HBK, određen biskup za Srijem – biskup koadjutor s posebnim ovlastima.

Tebe sam, mons. Fabijane, upoznao 2004. kada si postao odgojitelj u Međubiskupijskom sjemeništu. Ondje si službovao četiri godine i poslije, nakon službe u Đakovu, dobio si službu u sjedištu HBK.

Ovo što si doživio će na neki način biti znak daljnje suradnje na drugim područjima.

Zahvaljujem preuzvišenom Nunciju, što nam je objavio dar svetoga oca pape Franje, i Nunciju u Beogradu, na svemu što čine.

Ovo je dar pape Franje koji zapravo govori da je Crkva živa i da s ovim započinje jedan novi korak u jednom specifičnom dijelu Katoličke Crkve, u Srijemu – za tebe, zasad, kao biskupa koadjutora biskupu Gašparoviću.

Posebno čestitam Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji što je iz njezinog krila uzet svećenik za koadjutora u Srijemu. To mnogo govori o trajnoj povezanosti koja se nije prekinula ni ponovnom uspostavom Srijemske biskupije.

Želim da se upravo tu grade mostovi o kojima je već bilo riječi – mostovi na različitim područjima, počevši od onih crkvenih pa do društvenih, ljudskih, ekumenskih i međunarodnih.

Mi smo u vremenu Sinodskoga puta koji je najavio i u nedjelju će započeti Sveti Otac na planu opće Crkve, a 17. listopada se to ostvaruje u u mjesnim Crkvama. Sinodski put govori da je Crkva ona koja se okuplja zajedno i otvara se djelovanju Duha Svetoga.

To ti, dragi Fabijane, od srca želim u novoj službi.

Izvor: ika.hkm.hr

Fotografija: Ivan Ojdanić