SVEČANO EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA SVETKOVINU USKRSA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 4. travnja 2021. godine, u 7.00 sati, upriličen je uskrsni blagoslov jela, koji se već tradicionalno vrši na Kalvariji. Jelo je blagoslovio srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović. Iako su bili rani jutarnji sati, vjerni puk se okupio kako bi i ovim načinom zatražili blagoslov Uskrsnuloga, za sebe i svoje obitelji.

VAZMENO BDIJENJE I VELIKA SUBOTA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliku Subotu, 3. travnja 2021. godine, obrede Vazmenog bdijenja, u srijemskoj prvostolnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 20.00 sati, predvodio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

OBREDI VELIKOG PETKA U SRIJEMSKOJ KATEDRALI SVETOG DIMITRIJA, ĐAKONA I MUČENIKA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U petak, 2. travnja 2021., u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici, obredima Velikoga petka, okupljeni vjernici su se prisjetili Žrtve Isusa Krista koju je podnio za nas ljude i za naše spasenje.

MISA VEČERE GOSPODNJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliki četvrtak, 1. travnja 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 19.00 sati, proslavljena je u Srijemskoj Mitrovici, u crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, Misa Večere Gospodnje. Euharistijsko slavlje je predslavio prelat i srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović.

MISA VEČERE GOSPODNJE U LAĆARKU

LAĆARAK (TU) – 1. travnja 2021. godine, u 17.00 sati, svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je Misa Večere Gospodnje u rimokatoličkoj župi Sveta Ana, Majke BDM u Laćarku.

MISA POSVETE ULJA U SRIJEMSKOJ BISKUPIJI

01. travanj 2021.

PETROVARADIN (TU) – Misu posvete ulja u crkvi Sveti Juraj, mučenik u Petrovaradinu, na Veliki četvrtak 1. travnja 2021. godine, u 10.30 sati, predslavio je srijemski biskup, msgr. Đuro Gašparović. Uz biskupa su suslavili dijecezanski svećenici koji djeluju na području Srijemske biskupije.

Svećenici su tijekom mise obnovili svoja svećenička obećanja dana na ređenju, a biskup Đuro Gašparović posvetio je krizmeno ulje, te blagoslovio bolesničko i katekumensko ulje koje je poslije odneseno na župe kako bi ih svećenici cijele godine, do idućeg Velikog Četvrtka, koristili za dijeljenje sakramenata.

U prigodnoj homiliji, msgr. Đuro Gašparović je istaknuo:

Draga braćo svećenici. Danas, na Veliki četvrtak, slavimo događaj ustanovljenja sakramenta Svete Euharistije, događaj ustanovljenja svećeničkog reda i dan  proglašenja Isusove nove zapovijedi ljubavi: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“ (Iv 13,34). Danas se prisjećamo kako je Isus preoblikovao židovsku Pashu u Pashu Novog saveza.

Ovim obraćanjem želio bih iznijeti nekoliko činjenica, ohrabrenja i poticaja za svakoga od nas ovdje nazočnih kako svećenika tako i Kristovih vjernika laika.

Draga subraćo u svećeništvu, danas vas želim prije svega podržati i ohrabriti u vršenju vaše svećeničke službe. Ako što više budemo djelovali u plodnom zajedništvu među sobom, to ćemo se lakše moći suočavati s teškoćama našega vremena. Zato budimo jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajmo jedni drugima, kao što i Bog u Kristu nama oprosti.

S ovoga mjesta, kao vaš biskup, odajem vam priznanje za vašu svećeničku i posebno župnički službu i svjedočenje, za svakidašnje predanje i vašu požrtvovnost kojom se iz dana u dan posvećujete svojim župnim i vjerničkim zajednicama ili drugom poslanju koje u ime Crkve vršite. Ostanite budni u molitvi i u duhovnom životu da biste mogli plodonosno vršiti svoje služenje  naučavajući, posvećujući i vodeći sve koji su povjereni vašoj pastirskoj brizi.

U nastavku homilije se je obratio i nazočnim vjernicima:

I dok u ovoj euharistiji zajedno s vama zahvaljujemo Bogu na bezbrojnim dobročinstvima, molim vas i potičem da molite za svoje svećenike i za mene, svoga biskupa. Vrijeme u kojemu živimo je puno izazova. Međutim, ukoliko ćemo svi zajedno gledati novim, Isusovim pogledom, jedni druge, a onda zajedno i događanja u ovome svijetu, onda ćemo znati i moći odgovoriti na sve izazove s kojima se susrećemo. Potičem vas da molite i za nova duhovna zvanja u našoj Srijemskoj biskupiji, kako bi uvijek bilo onih koji će živjeti za Gospodina i naviještati i izgrađivati njegovo Kraljevstvo. Neka ova euharistija bude izvorom snage našega zajedništva i naše trajne opredijeljenosti živjeti za Krista, njegovo Kraljevstvo i Crkvu.

Kako je Veliki Četvrtak i svećenički dan, nakon Euharistijskog slavlja svećenici su se okupili u blagovaonici biskupske rezidencije u Petrovaradinu, gdje su zajedničkim objedom zaključili susret svećenika.

Ivica Zrno