SVEČANO EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA SVETKOVINU USKRSA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 4. travnja 2021. godine, u 7.00 sati, upriličen je uskrsni blagoslov jela, koji se već tradicionalno vrši na Kalvariji. Jelo je blagoslovio srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović. Iako su bili rani jutarnji sati, vjerni puk se okupio kako bi i ovim načinom zatražili blagoslov Uskrsnuloga, za sebe i svoje obitelji.

VAZMENO BDIJENJE I VELIKA SUBOTA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliku Subotu, 3. travnja 2021. godine, obrede Vazmenog bdijenja, u srijemskoj prvostolnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 20.00 sati, predvodio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

OBREDI VELIKOG PETKA U SRIJEMSKOJ KATEDRALI SVETOG DIMITRIJA, ĐAKONA I MUČENIKA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U petak, 2. travnja 2021., u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici, obredima Velikoga petka, okupljeni vjernici su se prisjetili Žrtve Isusa Krista koju je podnio za nas ljude i za naše spasenje.

MISA VEČERE GOSPODNJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliki četvrtak, 1. travnja 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 19.00 sati, proslavljena je u Srijemskoj Mitrovici, u crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, Misa Večere Gospodnje. Euharistijsko slavlje je predslavio prelat i srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović.

MISA VEČERE GOSPODNJE U LAĆARKU

LAĆARAK (TU) – 1. travnja 2021. godine, u 17.00 sati, svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je Misa Večere Gospodnje u rimokatoličkoj župi Sveta Ana, Majke BDM u Laćarku.

MISA VEČERE GOSPODNJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

01. travanj 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliki četvrtak, 1. travnja 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 19.00 sati, proslavljena je u Srijemskoj Mitrovici, u crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, Misa Večere Gospodnje. Euharistijsko slavlje je predslavio prelat i srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović.

Govoreći o veličini Kristova dara, mons. Eduard Španović je prvenstveno istaknuo obilje darova koje smo već primili od Gospodina, a među svim darovima se ističe Presveta Euharistija, kao najdragocjeniji dar.

 

 

 

 

Jeste li ikada razmišljali o veličini darova koje smo veš primili. Ovdje na osobit način govorimo o obilju darova koje smo primili od Boga. Život, zdravlje, zemlja,… sve nam je to Bog darovao i ništa od toga nismo zaslužili. Promislimo sada malo o daru Euharistije. To je onaj najljepši dar koji nam Gospodin daje, a ustanovu toga dara slavimo upravo u ovoj noći. Ne smije nam biti teško zahvaliti na tome daru. Najbolja zahvala je naš praktični vjernički život. Stoga je pred nama odgovorna zadaća življenja u svijetlu ovoga Božjeg dara. Upravo ovdje se trebamo pokazati kao ljudi koji znaju zahvaliti, poručio je mons. Eduard Španović.

Ovogodišnji spomen Isusove Posljednje večere je, zbog epidemioloških mjera, isključio redoviti obred pranja nogu. Predslavitelj je, govoreći o tome istaknuo kako nam ova godina donosi određene specifičnosti u obrednom smislu, ali to ne znači da naš život ne treba biti u svijetlu ove Kristove poniznosti.

Liturgijsko slavlje animirao je župni i katedralni zbor pod ravnanjem katedralne orguljašice s. Cecilije Tomkić.

Nakon svete Mise, Presveti Oltarski Sakrament je prenesen na pokrajnji oltar te je upriličena Getsemanska ura. Kroz prigodne tekstove i pjesme, okupljeni vjernici su u najdubljoj pobožnosti razmatrali Kristov boravak u vrtu, te su kroz svetopisamske citate imali priliku razmišljati o cjelokupnom događaju Kristova boravka u Maslinskom vrtu.

Ivica Zrno