„BILJEŠKA O NEDJELJI BOŽJE RIJEČI“ 2021.

Smjernice i preporuke Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata u pripravi Nedjelje Božje riječi 24. siječnja 2021.

MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA 2021.

HBK (TU) – Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog i Kršćanska sadašnjost objavili su priručnik za svjetsku Molitvenu osminu 2021. godine. Priručnik je rezultat suradnje Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i Povjerenstva „Vjera i ustrojstvo“ Ekumenskog vijeća crkava, a materijale za 2021. godinu priredile su sestre iz zajednice monahinja u Grandchampu u Švicarskoj na biblijsku temu „Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda“ (usp. Iv 15,1-17).

U SRIJEMSKOJ MITROVICI PROSLAVLJEN SPOMENDAN SVETE ANASTAZIJE, SRIJEMSKE MUČENICE

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – u petak, 15. siječnja 2021., u katedrali–bazilici manjoj koja je posvećena svetom Dimitriju, đakonu i mučeniku, u Srijemskoj Mitrovici, svečanik euharistijskim slavljem proslavljen je spomendan svete Anastazije, srijemske mučenice iz ranokršćanskih vremena. Večernje euharistijsko slavlje, u 18.00 sati predslavio je vlč. Ivica Zrno, župnik župe Sveta Ana, majka BDM iz Laćarka, uz suslavljenje mons. Eduarda Španovića, domaćeg župnika.

PREDSJEDNIK MIROVIĆ PRIMIO SREMSKOG BISKUPA I PREDSEDNICU NACIONALNOG SAVETA HRVATSKE NACIONALNE MANJINE

NOVI SAD (TU) – Predsjednik Pokrajinske vlade, g. Igor Mirović primio je danas srijemskog biskupa, msgr. Đuru Gašparovića i predsjednicu Nacionalnog savjeta hrvatske nacionalne manjine, gđu. Jasnu Vojnić, sa kojima je razgovarao o nastavku suradnje na projektima očuvanja vjerske baštine u Vojvodini.

ZIMSKE RADOSTI SRIJEMSKOMITROVAČKIH VJEROUČENIKA

NOVI IZGLED WEB–STRANICE SRIJEMSKE BISKUPIJE

04. siječanj 2021.

PETROVARADIN (TU) – U petak 1. siječnja 2021. otvorena je nova web–stranica Srijemske biskupije. Riječ je o postojećoj web–stranici koja se sada pojavljuje u novom i praktičnijem izdanju. Za izradu web–stranice, u odnosu na prethodnu, korištena je nova tehnologija, stranica je prebačena na stabilniju platformu, izgled joj je redizajniran, a podaci se redovito ažuriraju.

Adresa web–stranice je: http://www.srijembiskupija.rs/

Web–stranica je nastala kao plod aktivnosti Biskupijskog pastoralnog centra i Tiskovnog ureda Srijemske biskupije, koje vodi vlč. Ivica Zrno.

Prilikom izrade nove web–stranice, vodilo se računa o različitim uređajima pomoću kojih će se posjećivati web–stranica. Ovdje se, također, vidi poboljšanje i napredak, jer je web–stranica prilagođena svim uređajima kao što su stolno računalo, laptop, tablet, mobilni telefon,…

Sadržaj web–stranice pregrupiran je u praktičnu strukturu, te se za većinu sadržaja ne mora pretraživati određena podgrupa. Sadržaj je stavljen prema mjerilu informacije i formacije. Pretražujući sadržaj web–stranice, moguće je dobiti uvid u osnovne podatke, vezane za Srijemsku biskupiju, a prisutan je i sadržaj formativnog tipa.

Informativnu grupu čine rubrike: Vijesti, Biskupija, Biskup, Župe i Foto–galerija.

Rubrika Biskupija ima kao podgrupe: Biskupski ordinarijat, Povijest biskupije, Dokumenti i Caritas.

Rubrika Biskup ima kao podgrupe: Životopis, Grb i geslo, Propovjedi i poslanice.

Rubrika Župe ima kao podgrupe sve župe složene abecednim redom.

Formativnu grupu čine rubrike: Sveto Pismo i K zreloj vjeri.

Rubrika Sveto Pismo ima kao podgrupe: Pregled tema Staroga Zavjeta i U susret nedjelji.

Rubrika K zreloj vjeri ima kao podgrupe niz priča ili anegdota koji su namijenjeni različitim uzrastima.

Na web–stranice se mogu naći i rubrike: Ministranti, Mladi i studenti, Obitelji i Vjeronauk. Ove rubrike su mješovitog karaktera, tj. imaju i informativni i formativni karakter.

Za istaknuti je kako je ovo samo početni izgled web–stranice Srijemske biskupije. U planu je proširenje u vidu novih rubrika, te korisnog sadržaja.

Web–stranicu je izradila tvrtka za internet dizajn i razvoj Tuck design u vlasništvu g. Krunoslava Đakovića.

Ivica Zrno