PROSLAVA CRKVENOG GODA U SOTU

SOT (TU) – Sveta Katarina, djevica i mučenica, crkveni god u Sotu, proslavljen je 25. sutednog 2021. svečanim euharistijskim slavljem u 11.00 sati.

PROSLAVA SVETOG KLEMENTA U HRTKOVCIMA

HRTKOVCI (TU) – Patron župe, Sveti Klement I., papa i mučenik, proslavljen je 23. studenoga 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 17.00 sati.

PROSLAVA SPOMENDANA SVETE CECILIJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U ponedjeljak, 22. studenoga 2021., u župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici proslavljen je spomendan svete Cecilije, djevice i mučenice, koja se slavi kao zaštitnica pjevača, glazbenika i glazbe, napose crkvene glazbe.

BISKUPSKO REĐENJE MSGR. FABIJANA SVALINE – FOTOGRAFIJE I VIDEO

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA) – FOTOGRAFIJE/VIDEO – Na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 21. studenoga u katedrali-manjoj bazilici sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher u zajedništvu s mons. Đurom Hranićem, nadbiskupom i metropolitom đakovačko-osječkim, i mons. Đurom Gašparovićem, biskupom srijemskim, zaredit će za srijemskoga biskupa koadjutora mons. Fabijana Svalinu.

MSGR. FABIJAN SVALINA U SRIJEMSKOJ MITROVICI ZAREĐEN ZA BISKUPA

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA) – Biskupsko ređenje novoga srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svaline održano je na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 21. studenoga, u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici.

POZDRAVNA RIJEČ MSGR. NÉMETA NA BISKUPSKOM REĐENJU MSGR. SVALINE

23. studeni 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA) – Predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda zrenjaninski nadbiskup Ladislav Német izrekao je na kraju euharistije s obredom biskupskog ređenja mons. Fabijana Svaline, na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 21. studenoga 2021., u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici, pozdravnu riječ koju prenosimo u cijelosti.

Dragi biskupe Fabijane,

u ime Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda srdačno te pozdravljam.

Mi nismo tako jedinstvena biskupska konferencija kao ona iz koje dolaziš, ali naše bogatstvo je baš u tome što smo različiti. Dolazimo iz različitih kultura i donosimo različite darove.

Kako to biva u životu – za neke gubitak, dobitak je za druge. Čuli smo dugu listu svih tvojih službi koje si obnašao u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji ili u HBK. Oni su izgubili tebe, ako smijem tako reći. Mi smo dobili najveći dar. Ne samo gospodin Gašparović kao biskup srijemski, nego cijela naša konferencija.

Tvoja nazočnonst u našim redovima dat će nam novi podstrek – raditi osobito ono u čemu si ti najjači: u ljubavi (caritas). I to ne u onoj ljubavi osjećaja, nego ljubavi djela.

Na kraju, zaželio bih ti sve ono što Srijem predstavlja za nas. To su mučenici, kako smo čuli od nadbiskupa Puljića, poput sv. Stošije koja povezuje Srijem i Zadar. (Ja sam, Bogu hvala, imao čast služiti u toj mjesnoj Crkvi dvije godine.) A to su i veliki nadbiskupi misionari, sv. Metod, koji je bio srijemski metropolit. Rijetko se govori da je i on imao titulu srijemskog nadbiskupa. Metod je zaštitnik naše biskupske konferencije, a isto tako i tvoje sadašnje. Od mučenika uzmi izdržljivost, od sv. Metoda snalažljivost u naviještanju evanđelja i misijama. Neka te Bog blagoslovi i jako mi je drago da si došao k nama.

Izvor: ika.hkm.hr

Fotografija: Vedran Jegić