PROSLAVA CRKVENOG GODA U SOTU

SOT (TU) – Sveta Katarina, djevica i mučenica, crkveni god u Sotu, proslavljen je 25. sutednog 2021. svečanim euharistijskim slavljem u 11.00 sati.

PROSLAVA SVETOG KLEMENTA U HRTKOVCIMA

HRTKOVCI (TU) – Patron župe, Sveti Klement I., papa i mučenik, proslavljen je 23. studenoga 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 17.00 sati.

PROSLAVA SPOMENDANA SVETE CECILIJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U ponedjeljak, 22. studenoga 2021., u župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici proslavljen je spomendan svete Cecilije, djevice i mučenice, koja se slavi kao zaštitnica pjevača, glazbenika i glazbe, napose crkvene glazbe.

BISKUPSKO REĐENJE MSGR. FABIJANA SVALINE – FOTOGRAFIJE I VIDEO

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA) – FOTOGRAFIJE/VIDEO – Na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 21. studenoga u katedrali-manjoj bazilici sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher u zajedništvu s mons. Đurom Hranićem, nadbiskupom i metropolitom đakovačko-osječkim, i mons. Đurom Gašparovićem, biskupom srijemskim, zaredit će za srijemskoga biskupa koadjutora mons. Fabijana Svalinu.

MSGR. FABIJAN SVALINA U SRIJEMSKOJ MITROVICI ZAREĐEN ZA BISKUPA

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA) – Biskupsko ređenje novoga srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svaline održano je na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 21. studenoga, u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici.

POZDRAVNA RIJEČ NADBISKUPA ŽELIMIRA PULJIĆA NA BISKUPSKOM REĐENJU FABIJANA SVALINE

23. studeni 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA) – Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić izrekao je na kraju euharistije s obredom biskupskog ređenja mons. Fabijana Svaline, na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 21. studenoga 2021., u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici, pozdravnu riječ koju prenosimo u cijelosti.

Dragi biskupe Fabijane,

novozaređeni koadjutore srijemski!

Prošlog tjedna imali smo prigodu preko Glasa Koncila prošetati Đakovačkom Satnicom i upoznati biskupovu obitelj i rodbinu, kao i župu sv. Roka gdje se novi biskup koadjutor rodio, krstio, odrastao i „traktor vozio“. U dosadašnjih 24 godine svećeničkog života obavljao je razne službe u svojoj matičnoj nadbiskupiji (župni vikar, tajnik, kancelar, voditelj Tiskovnog ureda) i izvan nje (odgojitelj u sjemeništu u Zagrebu, zamjenik Generalnog tajnika HBK, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, član Mješovitog povjerenstva RH i HBK te ravnatelj Hrvatske katoličke mreže (HKM). Danas smo slavili euharistiju, koju nam je Isus ostavio kao sveti događaj povijesti spasenja. S euharistijom se rodila Crkva koju euharistija izgrađuje. A Crkva kada redi i posvećuje biskupa želi neka on bude izraz njezinoga jedinstva u istini i ljubavi (2 Iv 1, 3). Stoga, dok danas spominjemo Fabijanovo rodno mjesto i njegove drage roditelje Lucu i Mirka, u duhu odlazimo do svetog grada Jeruzalema gdje se rodila Crkva. Ondje je zapravo izvor i Fabijanove službe i poslanja. Jer, Božjom voljom došao je i nalog kojim ga papa Franjo u ime Krista šalje u Srijem. Velika je to milost koju Crkva danas povjerava mons. Svalini kojega je Gospodin davno odabrao i pozvao, još od utrobe njegove majke Luce.

Dragi biskupe Fabijane,

dok Ti danas čestitam ovaj dan i sveti događaj ređenja u ime hrvatskih biskupa, od srca zahvaljujem na predanom služenju u više institucija Hrvatske biskupske konferencije, posebice u ime karitativnog djelovanja u normalnim i kriznim trenutcima, poput poplava, požara i potresa. Drago mi je što mogu prenijeti čestitke i u ime klera i puka Zadarske nadbiskupije s kojom je Srijem povezan moćima svete Stošije koja je zaštitnica zadarske nadbiskupije i katedrale, kao i štovanjem svetog Dimitrija kojeg se osobito časti u crkvi Zadarskog sveučilišta, gdje smo prije par tjedana imali zaziv Duha Svetoga za blagoslovljen početak nove sveučilišne godine. Koristim prigodu ovog obraćanja zahvaliti i čestitati mons. Đuri Gašparoviću u prigodi njegova srebrnog biskupskog jubileja. Ad multos annos, eccelentisisime Domine!

Ovom čestitkom, preuzvišeni biskupe Svalina, priključujem se časnom zboru molitelja da Te Krist „Kralj nad kraljevima i gospodar nad gospodarima“ obdari radošću i pastirskom hrabrošću. Neka bude blagoslovljeno Tvoje služenje i djelovanja u starodrevnoj biskupiji u Srijemu, koja je prije sedamnaest godina obilježila 1700. obljetnicu srijemskih mučenika (304. – 2004.). Pratila Te zaštita svetog Roka u Tvome pastoralnom radu, kao i zagovor svetih srijemskih mučenika. Neka Te Gospodin blagoslovi i čuva!

U bratskom zajedništvu odani u Gospodinu,

 

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

 

Izvor: ika.hkm.hr

Fotografija: Vedran Jegić