SVEČANO EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA SVETKOVINU USKRSA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 4. travnja 2021. godine, u 7.00 sati, upriličen je uskrsni blagoslov jela, koji se već tradicionalno vrši na Kalvariji. Jelo je blagoslovio srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović. Iako su bili rani jutarnji sati, vjerni puk se okupio kako bi i ovim načinom zatražili blagoslov Uskrsnuloga, za sebe i svoje obitelji.

VAZMENO BDIJENJE I VELIKA SUBOTA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliku Subotu, 3. travnja 2021. godine, obrede Vazmenog bdijenja, u srijemskoj prvostolnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 20.00 sati, predvodio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

OBREDI VELIKOG PETKA U SRIJEMSKOJ KATEDRALI SVETOG DIMITRIJA, ĐAKONA I MUČENIKA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U petak, 2. travnja 2021., u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici, obredima Velikoga petka, okupljeni vjernici su se prisjetili Žrtve Isusa Krista koju je podnio za nas ljude i za naše spasenje.

MISA VEČERE GOSPODNJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliki četvrtak, 1. travnja 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 19.00 sati, proslavljena je u Srijemskoj Mitrovici, u crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, Misa Večere Gospodnje. Euharistijsko slavlje je predslavio prelat i srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović.

MISA VEČERE GOSPODNJE U LAĆARKU

LAĆARAK (TU) – 1. travnja 2021. godine, u 17.00 sati, svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je Misa Večere Gospodnje u rimokatoličkoj župi Sveta Ana, Majke BDM u Laćarku.

SVEČANO EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA SVETKOVINU USKRSA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

05. travanj 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 4. travnja 2021. godine, u 7.00 sati, upriličen je uskrsni blagoslov jela, koji se već tradicionalno vrši na Kalvariji. Jelo je blagoslovio srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović. Iako su bili rani jutarnji sati, vjerni puk se okupio kako bi i ovim načinom zatražili blagoslov Uskrsnuloga, za sebe i svoje obitelji.

 

 

 

 

 

U 10.30 sati msgr. Đuro Gašparović, srijemski biskup, predslavio je u srijemskoj prvostolnici Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici, svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje. Euharistijsko slavlje je predslavio u  zajedništvu s prelatom, mons. Eduardom Španovićem, župnikom srijemskomitrovačkim. Euharistijsko slavlje je započelo svečanom procesijom, te svečanom uskrsnom pjesmom, što je od samog početka istaknulo veličinu i značenje započetog euharistijskog slavlja.

Svojim veličanstvenim pjevanjem slavlje je uzveličao župski i katedralni župski zbor Sveta Cecilija, pod ravnanjem voditeljice zbora i katedralne orguljašice s. Cecilije Tomkić. Kao i svih prijašnjih godina, članovi župskog i katedralnog zbora su se potrudili uzveličati euharistijsko slavlje opusom pjesama koje su vjernicima već poznate, kao i proširenjem glazbenog repetoara.

Osobitost župe je široki opus uskrsnih pjesama koje su komponirali srijemskomitrovački orguljaši. U tome se ogleda kvaliteta, te bogatstvo pjevanja.

U prigodnoj homiliji, obraćajući se okupljenim vjernicima, msgr. Đuro Gašparović je podsjetio na veličinu i svetost dana i događaja koji slavimo, te istaknuo važnost žive vjere, na koju smo, po Uskrsnuću pozvani.

Homiliju donosimo u cijelosti:

Draga braćo i sestre!

Ovo je dan kada slavimo Isusovo uskrsnuće, Uskrsnuće Pobjednika nad smrću i našeg Otkupitelja. Ovim događajem On nas spašava od grijeha i smrti.

Uskrs je svakako najveći blagdan za kršćanina, a tako i slavlje spasenja svega stvorenja.

Danas nam evanđelje po Ivanu govori o Isusovoj pobjedi, o Isusovom uskrsnuću. Govori nam o dvojici učenika, o Petru i Ivanu, koji su trčali na grob. Oni još nisu spoznali da Isus ima uskrsnuti od mrtvih. No Isus je uskrsnuo, jer ljubljeni učenik Ivan, ulaskom u grob, vidje i povjerova.

Tako je poruka današnjeg evanđelja velika radost. Zato se kao vjernici radujemo današnjem Isusovom uskrsnuću, koje je i naša pobjeda, pobjeda kršćanstva i pobjeda Kristovih vjernika.

Današnji blagdan Uskrsa govori nam o radosti koju trebamo nositi u svojim srcima. To je radost zbog Isusove pobjede nad tamom, pobjede nad zlom, pobjede nad sotonom, pobjede nad grijehom. Uskrsnuće je pobjeda koja je nama otvorila pristup Ocu po Sinu. Svaka nedjelja je spomen Isusova slavnog uskrsnuća, svakih sedam dana mi slavimo svoje oslobođenje od grijeha. No blagdan Uskrsa posebno nas je preko Velikog četvrtka, petka i subote pripremio za navještaj radosne vijesti – Isus je živ i danas.

Današnji blagdan govori o radosti onih koji su povjerovali, a ta radost treba ostati u našim srcima u sve dane, ne samo danas. Stoga je potrebno svoju dušu pripremiti za aktivnost svih ovih sedam dana u uskrsnom tjednu, a i svih dana našega života a ne samo u nedjelju, kada slavimo Uskrsnuće Isusovo.

Vjerovati u uskrsnuće i ostati u radosnom ozračju kroz čitav tjedan, nije lako, ali ukoliko se čovjek oslanja na nedjeljno slavlje uskrsnuća Gospodnjeg, radost ostaje u srcu. No to nije moguće bez vjere u uskrsnuće, vjere u Sina Božjega, Isusa Krista. Bez vjere u Krista, ne može se ni razumjeti uskrsnuće. Bez vjere u njega i vjere njemu i njegovoj riječi i njegovu životu, ostaje samo sumnja, jad, muka, tuga i tisuće uzaludnih pitanja za koje nema valjanih odgovora.

Onaj tko ima milost vjere, ne traži dokaze uskrsnuća. Poput ljubljenog učenika Isusova, Ivana, vjeruje u Božju svemoć nad svim stvorenjima. Ivan je u duši imao milost i svjetlo, pa je shvatio i prihvatio stvarnost koju je zatekao kod Isusova groba.

Evanđelist nam donosi opis kako dvojica trčahu na grob, Petar i Ivan. Petar ima najveći autoritet među apostolima, on je Stijena. Njega Ivan iz poštovanja čeka pred grobom i prije njega ne želi ući. Ivan je ljubljeni učenik Isusov, onaj koji jedini povjerova, iako još nije upoznao Pisma. Ivan je slika vjernika koji ne traži dokaze, on poznaje svog Učitelja, i vjeruje u njegovo obećanje o uskrsnuću. Poznajemo li mi svog Učitelja dovoljno, ili i nama trebaju dokazi da je zaista uskrsnuo?   

Danas, na blagdan Kristova uskrsnuća i našega spasenja, potrebno je pronaći sebe u jednom od dvojice Isusovih učenika. Jesam li ja Petar, koji ne shvaća Božji plan spasenja i nakon podosta vremena provedenog s Isusom?

Petar je, bez sumnje, volio Isusa, ali bio je previše zaokupljen zemaljskim brigama, što mu je priječilo spoznati Otajstvo spasenja.

Ivanova vjera je vjera u uskrsnuće. Imam li ja vjere da me zaista čeka uskrsnuće, ili ostajem ravnodušan i zbunjen u odgovoru na ovo pitanje?

Ako se kolebam i ne vjerujem u Isusovo uskrsnuće, ili mislim kako je to nemoguće, onda moja vjera nije čvrsta. Kako ću svoju vjeru osnažiti? Kako se obratiti od nevjere?

Upravo vlastitim stavom izvršavanja svega onog što mi je Gospodin ostavio u svojim zapovijedima. I to krenuvši od najmanjih stvari, poput Ivana, koji se znao savladati i onda kada ga je narav vukla u suprotno. Pobijediti sebe i svoje sumnje. Moramo pobijediti vlastite želje, vlastite strahove i ostati vjeran u malom kako bismo zadobili veliki uspjeh i plodove Uskrsa. Na to smo danas pozvani, dragi vjernici. Budemo li nasljedovali Ivana, ljubljenog učenika, koji je primjerom pokazao svoju veličinu, zaista ćemo s Kristom biti razapeti, ali i s Kristom i uskrsnuti na vječni život.

Nakon svečanog euharistijskog slavlja i čestitki koje su uputili biskup i župnik, vjernici su se okupili u župskom dvorištu kako bi i kroz međusobne čestitke podijelili radost ovog velikog i svetog dana.

Ivica Zrno