PROSLAVLJENA SVETA ANA, MAJKA BLAŽENE DJEVICE MARIJE – CRKVENI GOD U LAĆARKU. BLAGOSLOVLJENO NOVO MISNO RUHO I OLTARNO ZVONO

LAĆARAK (TU) – U ponedjeljak, 26. sprnja 2021., župljani župe Sveta Ana, majka Blažene Djevice Marije, svečanim euharistijskim slavljem u 9. 30 sati, proslavili su svoju nebesku zaštitnicu. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je msgr. Đuro Gašparović, srijemski biskup, uz koncelebraciju preč. Marka Kljajića, župnika iz Surčina, vlč. Ivice Živkovića, župnika iz Hrtkovaca, o. Darka Raca, župnika grkokatoličke župe u Bačincima, vlč. Dušana Milekića, župnika iz Inđije i vlč. Ivice Zrno, domaćeg župnika.

ŽUPA MARADIK PROSLAVILA SVOJU NEBESKU ZAŠTITNICU

MARADIK (TU) – U ponedjeljak, 26. srpnja 2021., župljani župe Sveta Ana, majka Blažene Djevice Marije u Maradiku, proslavili su svoju nebesku zaštitnicu.

PROSLAVA SVETE ANE U SOTU

SOT (TU) – Vjernici iz Sota na blagdan sv. Joakima i Ane imaju svoj zavjetni dan

KRŠTENO TREĆE DIJETE OBITELJI BERTIĆ IZ VAŠICE

VAŠICA (TU) – Mala Anastasija je krštena u nedjelju, 25. srpnja, u župnoj crkvi u Šidu

PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA NASTRADALE OD POPLAVA U NEMAČKOJ I BELGIJI

Poštovani,

SVEČANO SLAVLJE U LJUBIPROSLAVLJEN SVETI ILIJA, PROROK – CRKVENI GOD U LJUBI

20. srpanj 2021.

LJUBA (TU)Vjernici ovog malog srijemskog mjesta su u utorak, 20. srpnja, pored svoga zaštitnika, sv. Ilije, proroka, slavili i podjelu Prve svete Pričesti i Potvrde, a prije euharistijskoga slavlja kršteno je i jedno dijete.

Svečano euharistijsko slavlje u 10.00 sati predslavio je srijemski biskup msgr. Đuro Gašparović. U koncelebraciji su bili: vlč. Ivica Živković, župnik u Hrtkovcima, vlč. Ivica Zrno, župnik u Laćarku, vlč. Zdravko Čabrajac, župnik u Čereviću, vlč. Ivica Čatić, župnik u Rumi, te župnik domaćin mons. Eduard Španović.

Na samom početku slavlja Zvonimir Sarvaš je pozdravio biskupa u ime potvrđenika i prvopričesnika, te zatražio da im podijeli Sakrament svete Potvrde. U pozdravnoj riječi je rekao:

Preuzvišeni Oče Biskupe! Srdačno Vas pozdravljam, u ime nas krizmanika i prvopričesnika, naših roditelja i kumova, cijele naše male vjerničke zajednice u Ljubi, koja danas slavi svoga nebeskog zaštitnika svetog Iliju, proroka. Za nas i našu zajednicu je ovo radostan i svečan dan, zbog proslave zaštitnika naše drage crkve i našeg sela – svetog Ilije proroka, te zbog krsnog, krizmaničkog i prvopričesničkog slavlja. Danas, s Vama želimo moliti darove Duha Svetoga koji su nam potrebni da ustrajemo u postojanosti ljubavi, radosti, mira strpljivosti, velikodušnosti, uslužnosti, dobroti, vjernosti, blagosti i uzdržljivosti. Plodovi Duha Svetoga neka se izliju nad nama i neka nas prate na našem životnom putu odrastanja. Preuzvišeni Oče Biskupe, molimo Vas da nam udijelite Pečat Duha Svetoga i uvedete nas u puno zajedništvo Crkve. Neka nas Duh Sveti uvede u novi zanos vjere i služenja zajednici. Za taj dar molite s nama, a isti duh neka i Vas prati u snazi duha i tjelesnom zdravlju.

Sveti Ilija je živio za Boga

Evanđelje je navijestio vlč. Zdravko Čabrajac. Potom je mons. Đuro Gašparović u homiliji istaknuo vrline sv. Ilije, koje su i današnjim vjernicima važne. Pojasnio je kako je prorok Ilija djelovao u teškim vremenima, kada je cijeli Izrael pod vodstvom kralja Ahaba otpao od prave vjere u jednoga Boga.

Dragi vjernici! Danas je  blagdan svetog Ilije: jednog od najvećih starozavjetnih proroka; zaštitnika, još od davnine, kršćanske i katoličke zajednice ovih naših vjernika u Ljubi A velik je bio sveti Ilija. Velik i po svojoj historijskoj pojavi. Velik i po neslomljivoj odlučnosti u službi Bogu, kojoj je izraziti, tipični, predstavnik. Velik i u Isusovim ustima. Više ga je puta Isus spomenuo u Evanđelju. Uvijek s najvećim pohvalama. I susreo se je s njime na dan svoga Preobraženja, na gori Taboru.

Reći ćemo, stoga, danas, na ovu svetkovinu, o njemu o svetom Iliji nekoliko riječi. Manje o njemu: više o njegovu duhu. Svi vi znate iz Biblije ponešto o svetom Iliji da je živio i djelovao u doba najdublje religiozne krize, najgorega otpada od Boga u izraelskom kraljevstvu: u vrijeme bezbožnoga kralja Ahaba i njegove opake žene poganke Jezabele. Na njezin poticaj i nagovor kralj je bio nastojao da potpuno iskorijeni vjeru u jednoga pravoga Boga u Izraelu i da narod prevede na kult feničkih idola Bala i Astarte. Porušio je bio sve oltare Gospodinove i sva njegova svetišta. Pobio sve Gospodinove svećenike i proroke. A i narod je, što milom, što silom, bio pošao za bezbožnim kraljem: utopio se je bio u idolopoklonstvu i u pravom poganskom razvratu. Ilija je, na koncu, bio ostao jedini prorok Gospodinov u čitavoj zemlji. Bio je prorok koji se nije dao slomiti ni ustrašiti. Bio je prorok kojemu nitko nije mogao začepiti usta. Čitav se je život borio protiv bezbožnoga kralja. Čitav je život nastojao da izraelski narod vrati natrag k Bogu. S vatrenim žarom i silnom rječitošću, s velikim znacima i čudesima ustade prorok Ilija kao oganj, i riječ je njegova plamtjela poput zublje. Što bi god prorekao ispunilo bi se kao što je suša i glad, a i kada je s neba svojom molitvom snio vatru nad svoju žrtvu na gori Karmelu u dokaz opstojnosti i svemoći Gospodinove. Nikada nije uzmaknuo ni klonuo i ako su ga kao divlju zvijer progonili čitav život. Uvijek je bio na bijegu ili u pustinji, ali uvijek je dalje propovijedao. I s uspjehom. A i za njegova života uvijek je jedan dio naroda, pa makar i manji, ostajao uz Iliju i uz Gospodina. Ali, dakako, Ilija je to morao skupo plaćati. Bio je vječni beskućnik i patnik. Ni dana mira nije imao. A nije ga ni tražio. Ni koliko je mogao. Živio je tvrdo: pokornički i isposnički. Živio je samo za Boga i za svoje poslanje. Od svijeta nije ni tražio ni uzimao ništa.

Kao što se događalo sa svetim Ilijom i njegovim pozivom Isusov poziv na ovu svetu misu i slavlje svete potvrde i slanje Duha Svetoga dolazi baš sada do nas. Ovo današnje slavlje, koje je dar Duha Svetoga svakome kršćaninu, a koji je i sveti Ilija primao ostvaruje se na povlašteni način po današnjoj potvrdi, koja je sakramenat kršćanskoga rasta i duhovnog dozrijevanja. U njoj svaki od vas, dragi krizmenici, prima produbljenje krsne milosti i potpuno se uključuje u spasiteljsku i apostolsku zajednicu te postaje svjedok i promicatelj Isusa Krista. Duh Sveti vam daruje poučljivost, slobodu i vjernost: on je doista “Duh mudrosti i razuma, Duh savjeta i jakosti, Duh znanja i straha Božjega” (Iz 11,2). Duh Sveti je hrabrio svetog Iliju a i vas čini odvažnima, potiče vas razmatrati i doživjeti život Kristova otajstva u svetoj misi koju ćete svake nedjelje slaviti u crkvi zajedno sa svećenikom. Neka Riječ Kristova kod svake svete mise, odzvanja u čitavom vašem životu i neka vam uvijek nešto novo kaže.

A ona vam je potrebna da se možete sučeljavati sa svim mogućim i nemogućim opasnostima današnjega svijeta. A opasnosti su brojne i za dušu i za tijelo. A u Kristu ćete naći utjehu i rješenje svih, a posebno duševnih i duhovnih problema i poteškoća.

Dragi krizmenici, a i dragi vjernici! Živite zajedništvo vjere svaki put kad se međusobno okupljate, osobito kod slavljenja svete mise. Duh je taj koji vodi ljude u uzajamnom razumijevanju i prihvaćanju. Morate se prepoznati kao djeca Božja i braća prema istom cilju, prema Kristu u vječnosti, govoriti istim jezikom vjere i povjerenja.

Aktivno i velikodušno sudjelujte u životu vaše župe, svaki put kad to od vas ova župna zajednica preko župnika zatraži, jer ćete tako iskusiti djelovanje Duha Svetoga koji će vam pomoći susresti Krista, biti njemu bliski i ostvariti crkveno i župno zajedništvo.

A zatim, po Duhu Svetom koji vam je dan, posvećujte svoje obitelji. Donosite u vaše obitelji mir, radost, slogu, a napose ljubav, i to pravu Kristovu ljubav. Tada ćete biti slika svoje obitelji koja vas se neće stidjeti i u kojoj neće biti razočaranja ili malodušnosti. Sloga, ljubav, poštovanje i poslušnost u vašim obiteljima svjedočit će prisutnost Duha Svetoga kojeg sada primate po ovom sakramentu potvrde ili krizme.

Nastavite živjeti pravim kršćanskim životom i ubuduće, i u školi i u zajednici vjernika i u svakom trenutku i na svakom mjestu gdje ste prisutni. Nemojte zastati na tom putu rasta. Pokažite i prijašnjim generacijama, koje su krizmane, a možda nisu pokazale spremnost nastaviti prakticirati svoju vjeru, da s krizmom nije završen vaš rast u vjeri i kršćanskom životu, poručio je biskup krizmanicima.

Podjela Sakramenata

Krizmanici su nakon homilije ispovjedili vjeru, a potom i pročitali Molitvu vjernih. Iza toga je uslijedila podjela Sakramenta Potvrde, kojeg je primilo pet mladih iz Ljube: Zvonimir Sarvaš, Filip Šili, Kristina Šili, Valentina Šagotić i Nikolina Šagotić.

Troje prvopričesnika, Mihaela Šili, Matej Sarvaš i Lea Šagotić, su prije Pričesti recitacijama pozdravili Isusa i izrazili svoju radost što će ga prvi put primiti u hostiji.

Na samom kraju misnoga slavlja Darko Šili je u ime vjernika pozdravio biskupa izrazivši radost cijele zajednice zbog prvog biskupovog posjeta ovome mjestu. A krizmanici su mu uručili i pripremljeni dar.

Preuzvišeni Gospodine Biskupe! U ime cijele naše zajednice u Ljubi zahvaljujem za Vaš pastirski pohod, danas, na dan našeg crkvenog slavlja, svetog ilije proroka. Zahvalni smo Bogu za današnje krsno, krizmaničko i prvopričesničko slavlje. Danas prvi puta pohodite našu crkvu i našu zajednicu. Još jednom Vam zahvaljujemo i prporučamo se Vašoj očinskoj i pastirskoj brizi kako bi i nadalje imali redovita nedjeljna i blagdanska misna slavlja. Radosni smo i ponosni zbog današnjeg slavlja i na posebna način što Ste danas zajedno s nama. Naša vjernička zajednica je brojem mala, ali voljom i željom velika da očuva svoj vjernički i narodni identitet. Brojem je mala, ali je velika ljubavlju prema svojoj svetoj vjeri i svom Narodu. Ustrajni smo i u poštovanju i uvažavanju drugih ljudi i naroda s kojima vjekovima živimo. Molimo da na nas zazovete obilni Božji blagoslov, a mi po našim krizmanicima prdajemo mali dar i veliku zahvalnost za Vaš pastirski pohod našoj Ljubi.

Župni upravitelj mons. Eduard Španović je pohvalio djecu i mlade, koji su pristupili Sakramentima, za njihovu revnost u pripremi. Naglasio je da je ovo dan četverostrukoga slavlja za Ljubu, jer je proslavljen crkveni god, Prva sveta Pričest i sveta Potvrda, a prije euharistijskoga slavlja slavljeno je i krštenje Marka Sarvaša. Zahvalio se biskupu i svećenicima koji su sudjelovali na slavlju, vjernicima koji su pomogli u pripremi, te članovima zbora koji su došli iz Srijemske Mitrovice.

Domaćini su pripremili sokove i kolače, te su svi ostali nakon euharistijskoga slavlja u parku pored crkve na kratkom druženju.

Tekst: Ana Hodak/Ivica Zrno

Fotografije: Ana Hodak/Ivica Zrno