PREMINUO ISUSOVAC O. IVAN HANG

ZAGREB/IKA – Dana 16. lipnja 2021. preminuo je blago u Gospodinu isusovac o. Ivan Hang, u isusovačkoj zajednici na Fratrovcu, u 81. godini života, 45. godini redovništva i 40. godini svećeništva.

U SRIJEMSKOJ MITROVICI OBILJEŽEN DAN BLAŽENE MARIJE TEREZIJE SCHERER

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U srijedu 16. lipnja 2021., večernjim euharistijskim slavljem u 19.00 sati svečano je obilježen dan blažene Marije Terezije Scherer, suutemeljiteljice milosrdnih sestara Svetog Križa.

U LJUBI, ERDEVIKU I LAĆARKU PROSLAVLJEN SVETI ANTUN PADOVANSKI

LJUBA/ERDEVIK/LAĆARAK (TU) – U župama i crkvama srijemske biskupije na prigodan je način obilježen dan svetog Antuna Padovanskog, sveca svega svijeta.

U SRIJEMSKOJ MITROVICI PROSLAVLJEN SVETI ANTUN PADOVANSKI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, svečanim nedjeljnim euharistijskim slavljima u 9.30 i 19.00 sati obilježen je i sveti Antun Padovanski. Euharistijska slavlja slavio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

U NIKINCIMA SVEČANO PROSLAVLJEN ZAŠTITNIK ŽUPE – SVETI ANTUN PADOVANSKI

NIKINCI (TU) – Župa Sveti Antun Padovanski, prezbiter i crkveni naučitelj u nedjelju, 13. lipnja 2021. svečano je proslavila svetog Antuna Padovanskog svog nebeskog zaštitnika.

ZAVRŠEN KRIŽ ZA ŽUPNU CRKVU U KUKUJEVCIMA

07. lipanj 2021.

KUKUJEVCI (TU) – Zahvaljujući donatorima križ je 2. lipnja 2021. postavljen na kupolu, s kojom će 11. lipnja 2021. biti podignut na toranj crkve Presvetoga Trojstva u Kukujevcima

Braća Ivica i Milan Cindrić, rodom iz Kukujevaca, koji danas žive i rade u Republici Hrvatskoj, donirali su sredstava za izradu križa, koji će se postaviti na rekonstruirani toranj crkve u Kukujevcima. Križ je izradila SZR „Enter bravarija Đierčan“ iz Šida.

 

 

 

 

 

 

Čelična podkostrukcija radi sigurnosti

Križ je rađen od inoksa – rostfraja, debljine 2 mm, a jabuka je rađena isto od rostfraja, ali debljine 0,60 mm. Podkonstrukcija je čelična i zavarena je na noseću ploču. Križ je dugačak 5 metara, raspona 2,2 m, a podkostrukcija je dugačka 4,5 m. Izvanjska površina križa je, dakle, od inoksa, jer je to nerđajući materijal. Sve je zatvoreno hermeteički, tako da ni podkosntrukcija ne može korodirati. Jabuka koja je promjera 1m navučena je na donji dio križa. Križ će biti učvršćen na noseću konstrukciju na kupoli, kako bi stajao čvrsto unatoč udarima vjetra koji su veliki na tim visinama. Visina tornja s križem bit će ukupno 51 m, kazao je Stanislav Đierčan

Za njega je izrada ovoga križa bila posebno zadovoljstvo, ali i izazov. Iako je od 1985. godine, od kada ima radionicu, radio križeve za više crkava u Srijemu ni jedan nije bio toliko velik, niti je  postavljan na tako veliku visinu.

 

 

 

 

 

 

 

            Pozlata jabuke

Jabuka u podnožju križa je pozlaćena, a sredstva za njezinu pozlatu darovala je Eva Pavičić, najstarija župljanka u Kukujevcima. Površina jabuke koja je pozlaćena iznosi 3,2 m2. Pozlatu listićima od 24 karatnog zlata radio je Miloš Radaković iz Veternika. Ovi radovi su završeni 6. prosinca 2020. godine i od tada, pa do 28. svibnja 2021. godine križ je stajao u župnoj crkvi u Šidu. Toga je dana vraćen u radionicu „Enter bravarije Đierčan“ kako bi se na njega ugradio gromobran.

U srijedu, 2. lipnja 2021., križ je odvezen u Kukujevce i postavljen na novu kupolu, koja stoji u dvorištu kukujevačke crkve.

 

 

 

 

 

 

 

            Najava

Župni upravitelj vlč. Nikica Bošnjaković je najavio kako je blagoslov križa na novoj kupoli župne crkve Presvetoga Trojstva u Kukujevcima planiran za petak, 11. lipnja 2021. godine u 16.00 sati. Obred blagoslova predvodit će srijemski biskup msgr. Đuro Gašparović, a bit će nazočan i msgr. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko–osječke nadbiskupije, te svećenici Srijemske biskupije, kao i vjernici iz župa i filijala šidske općine. Ukoliko vremenske prilike budu dopuštale, nakon blagoslova kupola s križem bit će podignuta na toranj župne crkve velikom kamion dizalicom poduzeća „Beokran DOO“. Vlč. Nikica Bošnjaković dodaje da je vlasnik poduzeća, g. Goran Karanović svoju dizalicu za ovu akciju ustupio bez naknade.

Tekst: Ana Hodak

Fotografije: Župni ured