PROSLAVA 300 GODINA OBNOVE ŽUPE „UZNESENJE BLAŽENE DJEVICE MARIJE“ ZEMUN

ZEMUN (TU) – U nedjelju, 19. rujna 2021., u crkvi Uznesenje Blažene Djevice Marije u Zemunu, slavljena je svečano euharistijsko slavlje povodom proslave 300 godina od obnove rimokatoličke župe Uznesenje Blažene Djevice Marije u Zemunu. Svečano euharijistijko slavlje predslavio je msgr. Đuro Gašparović, srijemski biskup uz suslavljenje msgr. Đure Hranića, nadbiskupa i metropolite đakovačko–osiječke nadbiskupije, msgr. Ivana Ćurića, pomoćnog biskupa đakovačko–osiječke nadbiskupije, msgr. Ilije Janjića, kotorskog biskupa u miru, preč. Joze Duspare, župnika semunskog, kao i drugih svećenika koji su dođli uzveličati ovo velebno slavlje. Svečanom euharistijskom slavlju nazočio je i mons. Simon Piter, tajnik Apostolske Nuncijature u Beogradu.

BLAGOSLOV ŠKOLSKE DJECE NA POČETKU NOVE ŠKOLSKE I VJERONAUČNE GODINE

LAĆARAK (TU) – U nedjelju, 19. 9. 2021., u rimokatoličkoj župi Sveta Ana, majka Blažene Djevice Marije u Laćarku upriličen je blagoslov školske djece i njihovih školski torbi. Svečano euharistijsko slavlje u 11.00 sati slavio je vlč. Ivica Zrno, župnik u Laćarku.

ZAZIV DUHA SVETOGA NA POČETKU NOVE ŠKOLSKE I VJERONAUČNE GODINE

HRTKOVCI/NIKINCI/PLATIĆEVO (TU) – U nedjelju, 19. 9. 2021., u župskim i vejrničkim zajednicama u Hrtkovcima, Nikincima i Platićevu služene su svečana euharistijska slavlja, na kojima je upriličen zaziv Duha Svetoga. Želja i nakana vjernika tih zajednica, na čelu s vlč. Ivicom Živkovićem bila je vjernički obilježiti početak još jedne školske godine.

OBITELJSKI DAN U NOVIM BANOVCIMA

NOVI BANOVCI (TU) – Uvijek nakon blagdane Male Gospe koji je ujedno i crkveni god župe u Novim Banovcima, organizira se obiteljski dan. Tako je bilo i ove godine, u nedjelju, 19. 9. 2021. Ove i nekoliko prijašnjih godina, na poticaj župnika, tu nedjelju se napose pozivaju obitelji na zajedništvo. Sama misna nakana je za blagoslov, sigurnost i mir u obiteljima, kao i molitva za vlastite obitelji, te za one koje su dio ove župne zajednice i mjesta. Velika je potreba podsjetiti se na vrijednosti u kojima trebamo zajednički ustrajati, poruka je ovoga dana i okupljanja, prema riječima župnika, vlč. Dušana Milekića.

PREDAVANJE POVODOM PROSLAVE 300 GODINA OBNOVE ŽUPE ZEMUN

ZEMUN (TU) – U subotu, 18. rujna 2021., održan je još jedan u nizu događaja povodom proslave 300 godina obnove župe Zemun. U dvorani pastoralnog centra zemunske župe održano je tematsko predavanje vezano uz povijest župe. Prisutnoj publici svojim izlaganjima predstavili su se Tanja Grličić, prof. Nikola Škalabrin i preč. Jozo Duspara.

ZAZIV DUHA SVETOGA NA POČETKU NOVE VJERONAUČNE I ŠKOLSKE 2021./2022. GODINE

05. rujan 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U nedjelju, 5. 9. 2021., u župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, u Srijemskoj Mitrovici, svečanim euharistijskim slavljem, u 9.30 sati, proslavljen je početak nove vjeronaučne i školske 2021./2022. godine.

Slaveći Euharistiju i pjevajući himan Duhu Svetomu, okupljeni vjernici su zatražili Gospodinov blagoslov za sebe i svoje obitelji, a na osobit način za svoju djecu koja i ove godine trebaju sjesti u školske klupe, kao i za one koji ih u školi uče. Iz toga se može iščitati duboka svijest vjernika, da jednino s Gospodinom i Njegovim blagoslovom, školska godina može donijeti obilje plodova.

Svečano euharistijsko slavlje, predslavio je srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović.

 

 

 

 

U prigodnoj homiliji, mons. Eduard Španović prisjetio se Isusovih riječi Pustite malene k meni, te u tome duhu progovorio o važnosti vjerničkog života, a osobito u životu naših najmlađih.

Započinjemo još jednu školsku godinu. Važno je dobro započeti. Već 20 godina postoji mogućnost u našim školama upistai djecu na katolički vjeronauk. Iskoristimo tu lijepu i dragocjenu priliku.

Isusova poruka "pustite dečicu k meni" je izrazito jasna. Upućena je svima nama na osobit način roditeljima, bakama i djedovima koji brinu o odgoju dece. Čak i male životinje poput ptica brinu o odgoju svojih mladih, zato i mi kao Božja stvorenja trebamo ispuniti zadatak koji nam Bog povjerava. Taj zadatak je često težak i zahtevan. Traži puno strpljenja, vremena i truda. I kao što hranimo decu sa raznovrsnom hranom, vitaminima i mineralima da bi podstakli razvoj njihovog tijela, tako ne smijemo zaboraviti na duhovi razvoj djece, trebamo im osigurati hranu za dušu, te za njezin rast i razvoj. Vjeronaukom pružamo djetetu sigurnu i potrebnu naobrazbu za koju vidimo da je veoma potrebna od ranog perioda (detinjstva). Nikako ne smijemo prepustiti tu odluku na volju djeteta. Već odgovorno i ozbiljno preuzeti odgoj deteta u duhu vjere.

Isus se danas veseli sa svima vama koji se odlučujete da vaše dijete bude odgajno u Njegovoj blizini. Činite mudro i korisno za vaše dijete koje kao "tabula rasa" ili kao svjež vosak na samom početku svog života dobija pravo usmerenje i blagoslov. Draga djeco, dragi roditelji neka vam je svima sretan početak školske godine, poručio je mons. Eduard Španović.

Nakon prigodne homilije, učenici su u prikaznoj procesiji prinijeli darove Bogu: školsku torbu, Bibliju i Katekizam, školski pribor i udžbenike, loptu i rekete, te kalež, hostije, vino i vodu, u želji i molitvi da Bog po tim darovima svakom učeniku podari radost napredovanja u vjeri i znanju. Svaki od darova pratio je prigodan tekst sa tumačenjem simbolike dara.

 

 

 

 

Na koncu euharistijskog slavlja, nakon zaziva Duha Svetoga, okupljeni učenici osnovne i srednje škole primili su zajednički i pojedinačni blagoslov. Tom prigodom blagoslovljene su i školske torbe, školski pribor i sve ono što je potrebno za uspješni početak nove 2021./2022. vjeronaučne i školske godine.

Nakon završnog blagoslova načinjena je prigodna fotografija svih učenika i vjeroučenika.

Tekst: Ivica Zrno

Foto: Sara Žurovski