SVEČANO EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA SVETKOVINU USKRSA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 4. travnja 2021. godine, u 7.00 sati, upriličen je uskrsni blagoslov jela, koji se već tradicionalno vrši na Kalvariji. Jelo je blagoslovio srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović. Iako su bili rani jutarnji sati, vjerni puk se okupio kako bi i ovim načinom zatražili blagoslov Uskrsnuloga, za sebe i svoje obitelji.

VAZMENO BDIJENJE I VELIKA SUBOTA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliku Subotu, 3. travnja 2021. godine, obrede Vazmenog bdijenja, u srijemskoj prvostolnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 20.00 sati, predvodio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

OBREDI VELIKOG PETKA U SRIJEMSKOJ KATEDRALI SVETOG DIMITRIJA, ĐAKONA I MUČENIKA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U petak, 2. travnja 2021., u katedrali–bazilici manjoj Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici, obredima Velikoga petka, okupljeni vjernici su se prisjetili Žrtve Isusa Krista koju je podnio za nas ljude i za naše spasenje.

MISA VEČERE GOSPODNJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliki četvrtak, 1. travnja 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 19.00 sati, proslavljena je u Srijemskoj Mitrovici, u crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, Misa Večere Gospodnje. Euharistijsko slavlje je predslavio prelat i srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović.

MISA VEČERE GOSPODNJE U LAĆARKU

LAĆARAK (TU) – 1. travnja 2021. godine, u 17.00 sati, svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je Misa Večere Gospodnje u rimokatoličkoj župi Sveta Ana, Majke BDM u Laćarku.

ŽIVOT, LIK I KRJEPOSTI MAJKE MAJKE AMADEJE PAVLOVIĆ

25. ožujak 2021.

ODJEK SMRTI MAJKE AMADEJE U PROVINCIJALNOJ KUĆI U ĐAKOVU (Listić br. 5)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni. (Iv 12, 24-25)

Već smo duboko zašli u korizmu. Božja riječ, koju svakodnevno slušamo na našim euharistijskim slavljima, sve jasnije nam razotkriva tko je Isus i kako je velika i neizmjerna njegova ljubav prema nama. Evanđeoskim riječima o pšeničnom zrnu Isus otkriva da je On za svakog čovjeka, koji ga želi tražiti, skriveno zrno pšenice koje umire u zemlji, na križu. Sijati sjeme ljubavi ne samo riječima, već konkretnim i hrabrim primjerima, pokazala nam je životom blagopokojna majka M. Amadeja Pavlović. Slijedeći Isusa putem služenja, ona nam je živi primjer umiranja. To je i zapisala u svojim odlukama: Žrtvovati se za Njega, za Red, za sestre. Žrtvovati se do uništenja. Neću se štedjeti. Neću tražiti sebe. Zaboravit ću sebe. Ne računati sa sobom. Neću se tužiti noto govoriti o sebi. Ne računati sa sobom. Neću se tužiti niti govoriti o sebi, jedino pred Svetohraništem. Gospodine, daj da nikom ne zamjerim, da se ni na kog ne žalim kad se radi o mojoj osobi. Daj da budem tebi sličan. (Odluke duhovnih vježbi 1950. godine). Ljudska smrt, koliko je god teška za umirućega i njegove najbliže, otkriva nam pravu veličinu čovjeka. To se na poseban način očitovalo u času Isusove smrti. Kad je satnik vidio da Isus izdahnu, reče: "Zaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji." (Mk 14, 1-15, 47) U sljedećem tekstu vidjet ćemo kakav je bio odjek smrti majke M. Amadeje u provincijalnoj kući u Đakovu Svoje nakane majci M. Amadeji možete upisati na internetskoj stranici: https://sestre-sv-kriza.hr/majka-amadeja-karolina-pavlovic/ ili u Knjigu prošnji, u samostanskoj crkvi u Đakovu. Svakog 26. u mjesecu služi se sv. misa na vaše nakane, koje uključujemo u molitvu vjernika.

Nada joj je ispunjena i staze nam obasjava

Smrt majke M. Amadeje dogodila se neočekivano u zajednici sestara na Sušaku, u Rijeci, gdje je bila na zamjeni, dok tamo ne stigne novoimenovana kućna poglavarica. Za njezin povratak u Zagreb bio je određen 26. studenoga 1971. godine, a dan ranije na Sušak je stigla nova kućna poglavarica, s. Pelikana Galauner. Ali, toga jutra majka M. Amadeja nije se pojavila na molitvi. Kućna se poglavarica požurila pogledati što je s njom i zatekla je Majku u zadnjim časovima života. Dragi ju je Bog pozvao k sebi. Smrtni ostatci bili su još istoga dana prevezeni u Đakovo i sahranjeni u grobnicu provincijalnih poglavarica na Gradskom groblju. (usp. Nekrolog, 1971.)

Vijest o smrti Majke M. Amadeje sve je rastužila. Provincijalnom kućom razlila se bol, ali i radost zahvalnosti zbog prebogato ispunjena života. Iz oproštajnoga govora s. M. Zorke Kojaković (1917.-2013.) najbolje se vidi što je majka M. Amadeja značila za sestre: Jučer ujutro, 26. 11., prestalo je kucati veliko srce naše majke Amadeje. Bivša provincijala umrla je daleko od svoje provincijalne kuće, na Sušaku… Provincijalnu kuću ne možemo zamisliti bez majke Amadeje. I zato je ona sada tu. Tu među nama. Tu je da nam mrtva posvjedoči ono što je svojim životom uvijek svjedočila: da nam kaže kako je lijepo biti sav Božji. Živjeti svoj poziv. Biti prava sestra sv. Križa. Draga naša majko Amadeja, hvala ti! 46 godina neumornog rada za Provinciju, to je mnogo. Od toga 12 godina vodstva Provincije i to u najtežim vremenima još je više. Ali ono najviše, ono zašto nemamo prikladnih riječi da Ti izrazimo svoju zahvalnost, jest Tvoja ljubav, koja je poput sunca grijala sve nas, čitavu Provinciju. Ova kuća, ova naša redovnička zajednica, stoji danas ovdje, jer si je ti sačuvala! Čitava naša Hrvatska provincija, sa svim svojim sestrama i kućama, spomenik je Tvoje ljubavi, Tvoje hrabrosti i Tvoje žrtve. Majko naše Hrvatske provincije, hvala Ti! Nama pomogni zapaliti sve reflektore vjere kako bismo Tvoju odsutnost shvatili kao jednu pravu prisutnost. Majko Amadeja, izmoli nam jaku vjeru! Bdij nad vatrom ljubavi koju si s toliko srca polagala u naše temelje. Svojim divnim primjerom budi nam kao i do sada zvijezda vodilja! Slava našoj dragoj majci Amadeji! (In memoriam, str 7.-8.)

Pripremila: s. Meri Gotovac