LISTOPADSKA DUHOVNA OBNOVA ZA SVEĆENIKE SRIJEMSKE BISKUPIJE

PETROVARADIN (TU) – Na poziv preč. Berislava Petrovića, povjerenika za trajnu duhovnu formaciju svećenika Srijemske biskupije, a u organizaciji Biskupskog Ordinarijata Srijemske biskupije, organizirana je rujanska duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije.

MOLITVENA INICIJATIVA „MILIJUN DJECE MOLI ZAJEDNO ZA JEDINSTVO I MIR“ U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Molitvenoj inicijativi Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir priključila se ove godine i župa Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici. Za djecu osnovnoškolskog uzrasta organizirano je moljenje krunice, kako bi se i ovom molitvom ujedinili sa svom djecom koja mole na istu nakanu.

NEDJELJA ZAHVALNICA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U nedjelju 17. listopada 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 9.30 sati, župljani župe Sveti Dimitrije, đakon i mučenik proslavili su Nedjelju zahvalnicu. Euharistijesko slavlje slavio je župnik mons. Eduard Španović. Iako je Srijemska Mitrovica grad, veliki dio župljana još uvijek ima svoje vrtove u kojima redovito uzgaja plodove zemlje kojima se hrane tijekom godine. Želja i nakana je bila i ovim euharistijskim slavljem iskazati Bogu zahvalnost za sve što su primili iz Njegove očinske ruke.

NEDJELJA ZAHVALNICA U BEOČINU, ČEREVIĆU I SRIJEMSKOJ KAMENICI

BEOČIN/ČEREVIĆ/SRIJEMSKA KAMENICA (TU) – U nedjelju 17. listopada 2021. godine, u župama Sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije u Čereviću, Sveta Barbara, djevica i mučenica u Beočinu i Našašće Svetog Križa u Srijemskoj Kamenici proslavljena je Zahvalna nedjelja. Toga dana su župnik vlč. Luka Ivković i okupljeni vjernici triju župa svečano zahvalili dragom Bogu na svim dobročinstvima i darovima koje čovjek prima u svojem životu, napose plodove njiva, vrtova, voćnjaka i vinograda. Tako je župnik Luka napomenuo da svakog dana trebamo zahvaljivati Bogu za sve što nam daje i daruje, i kad neznamo što reći, jednostavno se zahvaliti jer bez zahvale nema napredovanja u vjeri. Osvrčući se na nedjeljna čitanja protumačio je da svi vjernici, svi ljudi trebaju najprije tražiti Božju slavu i dopustiti da se Bog proslavi u ljudskom životu.

NEDJELJA ZAHVALNICA U NIKINCIMA I PLATIČEVU

NIKINCI/PLATIČEVO (TU) – U nedjelju, 17. listopada 2021., svečanim euharistijskim slavljima, vjernici župe Sveti Antun Padovanski u Nikincima, kao i vjernici filijalne zajednice u Platičevu, proslavili su Nedjelju zahvalnicu. Zahvalili su Bogu za plodove zemlje: sve vrste žitarica, povrće, voće, hranu dobivenu od domaćih životinja, kruh, vino i hostije. Vjernici su u crkvu donijeli sve ono za što su Bogu zahvalni te složili ispred oltara.

BLAGOSLOV ŠKOLSKE DJECE NA POČETKU NOVE ŠKOLSKE I VJERONAUČNE GODINE

21. rujan 2021.

LAĆARAK (TU) – U nedjelju, 19. 9. 2021., u rimokatoličkoj župi Sveta Ana, majka Blažene Djevice Marije u Laćarku upriličen je blagoslov školske djece i njihovih školski torbi. Svečano euharistijsko slavlje u 11.00 sati slavio je vlč. Ivica Zrno, župnik u Laćarku.

U pozdravnim riječima, okupljenim vjernicima, poručio je kako nam svima valja biti u školi Isusa Krista, najvećeg Učitelja. U tu školu pozvani su svi ljudi, nevezano za dob u kojoj se nalaze. Jer trajni rast u vjeri i Njegovoj Milosti naša je životna obveza.

U prigodnoj homiliji, osvrčući se na riječi Evanđelja, vlč. Ivica Zrno je istaknuo da slušajući današnji odlomak Evanđelja i mi koji se nazivamo vjernicima trebamo satviti upitnik na svoju vjerničku praksu. Ne treba to učiniti kako bismo sumnjali u naš životni smjer, nego kako bismo jođ jednom preispitali kako idemo za Gospodinom. Već je rečeno da je On najveći Učitelj i da nam je boravak u Njegovoj učionici od velike važnosti. Ali opet, slušajući današnje riječi Evanđelja možemo uvidjeti da su i oni koji su Mu bili veoma blizu i često Ga slušali znali krivo razumjeti poruku koju im govori. Tu možemo vidjeti ponovnu potrebu pitanja o slušanju i učenju. Danas imamo lijepu priliku i Evanđelje kao da je pisano za tu priliku. Mi ćemo blagosloviti školske torbe ili bolje rečeno tražit ćemo nebeski blagoslov za one koje ih nose. One su učenice, ne samo u Isusovoj školi, nego i u ljudskoj školi i već svojim dolaskom danas govore nam da razumiju potrebu blagoslova kojeg ćemo danas zazvati na njih, poručio je vlč. Ivica Zrno.

Prije završnog blagoslova, na djecu i njihove torbe, prigodnom molitvom zazavan je Božji blagoslov.

Za istaknuti je kako je vjernička zajednica u Laćarku s velikom radošću pratila svaki dio euharistijskog slavlja, jer posljednji blagoslov djece na početku školske i vjeronaučne godine bio je prije 10 godina. Od ove školske godine, taj lijepi običaj se obnovio, a također, nakon 10 godina započelo se sa redovitom župskom katehezom.

Ivica Zrno